Oι βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας:Ναός της Αγίας Σωτείρας Κοττάκη.

 Oι βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας:Ναός της Αγίας Σωτείρας Κοττάκη.

Του Πάνου Αυγουστή*


Βρίσκεται στην οδό Κυδαθηναίων, στη συνοικία Αλίκοκκο. Η μεσαιωνική αυτή ονομασία συνδέεται με μία παράδοση, σύμφωνα με την οποία κάθε βράδυ έβγαινε το στοιχειό του Αλίκοκκου και πρωμάντευε τις συμφορές που θα συνέβαιναν. Υπάρχουν κι άλλες θεωρίες για την προέλευση του ονόματος, όπως ο Αλβανός, Αλή Κόκκος (κατά τον Μπίρη) ή μία φράγκικη οικογένεια που καταγόταν από την περιοχή (κατά τον Σισιλιάνο). Ο δε κεντρικός δρόμος του Αλίκοκκου ήταν η Πλατέα Ρούγα, η σημερινή οδός Κυδαθηναίων.

Ο ναός αποτελεί έναν από τους πρώτους βυζαντινούς ναούς της Αθήνας, ανήκει στον σύνθετο τετρακιόνιο σταυροειδή εγγεγραμμένο τύπο και χρονολογείται στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα. Πήρε το όνομά του από την οικογένεια Κοττάκη, τον 18ο αιώνα. Στο πέρασμα των χρόνων έχει υποστεί πολλές παρεμβάσεις και προσθήκες με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί η αρχική βυζαντινή μορφή του. Από το 1827 και ως το 1855 χρησίμευσε ως εκκλησία των Ρώσων, οι οποίοι την επισκεύασαν το 1834. Από το 1908 χτίστηκε το καμπαναριό και η εκκλησία πήρε τη σημερινή της μορφή με τα δύο παρεκκλήσια, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου.

Στην εκκλησία υπάρχει αρμόνιο και η λειτουργία γίνεται με συνοδεία χορωδίας, κάτι που της προσδίδει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό χαρακτήρα.

Στον μικρό κήπο του ναού σώζεται η μαρμάρινη βρύση του 17ου αιώνα, από την οποία υδρευόταν ολόκληρη η συνοικία. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκονται οι ορειχάλκινες προτομές του Κωνσταντίνου Τσάτσου, έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά και της Ιωάννης Τσάτσου, έργο του γλύπτη Νικόλα.

Στην εκκλησία αυτή έγινε στις 10 Απριλίου του 1941 ο γάμος του Γιώργου Σεφέρη με την Μαρώ, αλλά και η κηδεία του ποιητή στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971. Πηγή: attikigh.wordpress.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6695723957639715764

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item