Oι αρχαίοι πολιτικοί της Αθήνας: Θεμιστοκλής.

 Oι αρχαίοι πολιτικοί της Αθήνας: Θεμιστοκλής.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Θεμιστοκλής ήταν πολιτικός και στρατηγός, γεννημένος στην Αθήνα το 527 π.Χ.

Στη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. ήταν στρατηγός και επίσης νικητής της ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.).

Είπε το περιφημο «πάταξον μεν, άκουσον δε» στο Σπαρτιάτη στρατηγό Ευρυβιάδη.

Εξοστρακίστηκε το 471 π.Χ. και αυτοκτόνησε στην Περσική Αυτοκρατορία, στην αυλή του Πέρση βασιλέα Αρταξέρξη Α' στις 31 Δεκεμβρίου 461 π.Χ.

Δημιούργησε το ναυτικό της Αθήνας και μετέτρεψε την Αθήνα ουσιαστικά σε υπερδύναμη της εποχής. Την οχύρωσε με τα Μακρά Τείχη που τμήματά τους σώζονται έως τις ημέρες μας.

Με το ναυπηγικό πρόγραμμα του, κατασκευάσθηκαν 200 τριήρεις που χρηματοδοτήθηκαν από τα έσοδα του αργυρωρυχείου του Λαυρίου.

Ο Θεμιστοκλής αν και έσωσε την Αθήνα σε αρκετές περιπτώσεις δεν διέφυγε από τον εξοστρακισμό που είχε θεσπίσει η Κλεισθένεια Δημοκρατία με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την πατρίδα του και μέσω Κέρκυρας και Μακεδονίας να καταλήξει στη Περσική Αυτοκρατορία όπου, αν και εχθρός, έγινε ευπρόσδεκτος με ιδιαίτερες τιμές.

Στην Αθήνα σύντομα επικράτησε η φιλοσπαρτιατική αριστοκρατική μερίδα και ο Θεμιστοκλής παραμερίστηκε. Ταχέως, ο Θεμιστοκλής έχασε την εμπιστοσύνη των Αθηναίων, που τον κατηγόρησαν ότι έκανε σφάλματα και παρεκτροπές. Το 471 π.Χ. ο Θεμιστοκλής εξοστρακίστηκε επειδή οι ολιγαρχικοί τον κατηγόρησαν ότι αποτελούσε κίνδυνο για την δημοκρατία.

Ενόσω ο Θεμιστοκλής διέμενε εξόριστος στο Άργος, συνεργώντας πιθανότατα με την αντι-Σπαρτιατική Αργειαγή παράταξη, οι Σπαρτιάτες εχθροί του, τον ενέπλεξαν στην υπόθεση προδοσίας του Παυσανίου, στέλνοντας πρεσβεία στην Αθήνα για να ζητήσει την καταδίκη του.

Οι Αθηναίοι αριστοκρατικοί έσπευσαν να επωφεληθούν από την εξέλιξη και υιοθέτησαν ανεπιφύλακτα την κατηγορία. Αμέσως συστήθηκε κοινή καταδιωκτική ομάδα που ανέλαβε την σύλληψή του

Καθώς Θεμιστοκλής πληροφορήθηκε τα γεγονότα και αντιλαμβανόμενος ότι το Άργος δεν θα τον προστάτευε από την κοινή Αθηναϊκή-Σπαρτιατική απαίτηση έκδοσης, διέφυγε και μετέβη με πλοίο στην Κέρκυρα.

Όμως πληροφορούμενος ότι η διωκτική πρεσβεία έπλεε ήδη στο Ιόνιο διεκπεραιώθηκε απέναντι στην Ήπειρο και ζήτησε άσυλο από τον φίλο του Άδμητο, τον βασιλέα των Μολοσσών.

Αλλά ούτε η Ήπειρος θέλησε να υποστεί την εχθρότητα των δύο κορυφαίων δυνάμεων του Ελλαδικού χώρου.

Έτσι διέφυγε διαμέσου της Μακεδονίας ώσπου κατέληξε στην αυλή του βασιλέα της Περσίας Αρταξέρξου Α', ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο το 464 π.Χ., μετά τη δολοφονία του Ξέρξη και την ανατροπή του Αρτάβανου. Πηγή: science.fandom.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5997747298537365377

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item