Tα γλυπτά της Αθήνας: Aρχιμανδρίτης Γεώργιος Παπαγεωργιάδης.

Tα γλυπτά της Αθήνας: Aρχιμανδρίτης Γεώργιος Παπαγεωργιάδης.
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Προαύλιος χώρος Ι.Ν Αγίου Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, Κρίσσης 58 - 60
Έτος Κατασκευής: 1968
Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος
Καλλιτέχνης: Στρατής Φιλιππότης
Κείμενο στην πρόσοψη του βάθρου: «Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Παπαγεωργιάδης / Είτα / Μητροπολίτης Νευροκοπείου / Ιδρυτής και κτίτωρ / Ο.Κ.Σ. / 1881 – 1958».
Στη δεξιά πλευρά του βάθρου η ταυτότητα του γλύπτη: «Σ. Ι. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ / ΕΠΟΙΕΙ».
Στην αριστερή πλευρά του βάθρου: «ΑΝΙΔΡΥΤΑΙ / ΕΝ ΕΤΕΙ / 1968».
Στις 9 Νοεμβρίου 1931 θεμελιώνεται από τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριάρχου, Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο, ο ιερός ναός των Αγίων Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, στη συμβολή των οδών Κρίσσης, Αιθέρος, Ερατούς και Αριάδνης, στον χώρο όπου είχε ιδρυθεί το 1926 η Ορθόδοξος Κατηχητική Σχολή (Ο.Σ.Κ.) από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Παπαγεωργιάδη ο οποίος είχε την ιδέα της ιδρύσεως μιας ανώτερης και ελεύθερης σχολής, με πρότυπο την αρχαία κατηχητική σχολή της Αλεξανδρείας. Σκοπός της σχολής η εμπέδωση και η προαγωγή του ορθοδόξου φρονήματος.
Για την πραγματοποίηση της ιδέας του αγόρασε το 1920, 30 Ιουνίου, με δικά του χρήματα οικόπεδο, 10.000 πήχεων, τη σημερινή περιοχή του ιδρύματος. Στην είσοδο δεξιά, πάνω στο δρόμο υπάρχει ιερό προσκυνητάρι των Αγίων Αθανασίου, Νικολάου, Αικατερίνης και Νεκταρίου με μεγάλη εικόνα του Αγίου Νεκταρίου.
Τη προαναφερθείσα έκταση, δώρισε ο Μητροπολίτης στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Μετά το θάνατό του (1958) ακολούθησε χρόνια δικαστική διαμάχη μεταξύ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και των κληρονόμων του (Ορθόδοξος Κατηχητική Σχολή) για την διεκδίκηση του οικοπέδου. Η διαμάχη έληξε το 2000, με δικαστική πλέον απόφαση που ορίζει η έκταση να παραμείνει στην ιδιοκτησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Ο Γεώργιος Παπαγεωργιάδης (1881 – 1958), απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο οποίος διακρίθηκε ως ιεροκύρηκας και συγγραφέας, εκλέχθηκε Μητροπολίτης Νευροκοπίου το 1942 και παραιτήθηκε το 1945. Δεν πήγε στην έδρα του γιατί η επαρχία του βρισκόταν υπό Βουλγαρική Κατοχή (1941 – 1944).
Ο Στρατής Φιλιππότης γεννήθηκε το 1937 και φάνηκε από πολύ νωρίς ότι είχε κληρονομήσει τη γλυπτική φλέβα της οικογένειας, αφού οι καλλιτεχνικές του αρετές άρχισαν να αναδεικνύονται ήδη από τα παιδικά του χρόνια. Μετά την αποφοίτησή του από το εξατάξιο Γυμνάσιο Τήνου, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή το Μιχάλη Τόμπρο, εργαζόμενος παράλληλα κοντά στο συγχωριανό του γλύπτη Γιαννούλη Κουλουρή. Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments