Τα γλυπτά της Αθήνας: Μαζικοποίηση

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Μαζικοποίηση

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Μαζικοποίηση

Θέση: Πάρκο Ριζάρη

Έτος κατασκευής: 1988

Υλικό κατασκευής: Ορείχαλκος

Καλλιτέχνης: Γιώργος Λάμπρου

Θεματική αφετηρία του έργου είναι η ανθρώπινη μορφή, που δίνεται μέσα από ρυθμικά επαναλαμβανόμενα στοιχεία: πλαστικοί όγκοι που καταλήγουν σε σχηματοποιημένα, απρόσωπα, μικρά κεφάλια, όλα όμοια μεταξύ τους. Η εξαφάνιση οποιουδήποτε ατομικού χαρακτηριστικού είναι αισθητή, ενώ τα κεφάλια είναι κοντά-κοντά αλλά δίχως δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, κάνοντας αναφορά στη σύγχρονη μαζικοποίηση και την εσωτερική μοναξιά του ανθρώπου. Οι παράλληλες ραβδώσεις που περιζώνουν τα ανθρώπινα σώματα θυμίζουν δεσμά, τονίζοντας την αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να απαλλαγεί από τις εξωτερικές δυνάμεις και τις συμβατικότητες με τις οποίες πορεύεται. Ο συνδυασμός γραμμών, επιπέδων και όγκων και η εναλλαγή φωτεινών και σκοτεινών ζωνών αναδεικνύουν την καθολικότητα και διαχρονικότητα των εννοιών που υποδηλώνονται, προσδίδοντας στο έργο μνημειακό χαρακτήρα.

Ο Γιώργος Λάμπρου σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1965-1969) κοντά στον Γιάννη Παππά. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Ξεκινώντας με το σχέδιο και τη ζωγραφική, στράφηκε στη γλυπτική γύρω στο 1972. Τα πρώτα έργα του είναι συρμάτινες κατασκευές που διατηρούν τη σχέση τους με την οπτική πραγματικότητα, χαρακτηρίζονται από λιτότητα, σχηματοποίηση και ενδιαφέρον για την απόδοση του ουσιαστικού. Στη συνέχεια περνά σε συμπαγείς μπρούντζινες μορφές χωρίς μέλη και ατομικά χαρακτηριστικά, που, ενωμένες σφιχτά μεταξύ τους, περιβάλλονται από οριζόντιες κυματιστές αυλακώσεις, δημιουργώντας έτσι μια ατμόσφαιρα ασφυκτική. Με τα έργα αυτά, ο καλλιτέχνης ασκεί κοινωνική κριτική και εκφράζει τη διαμαρτυρία του στη μαζικοποίηση της σημερινής κοινωνίας και την απόρριψη των αξιών.


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1276570649921756948

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item