Οι αρχαίοι πολιτικοί της Αθήνας: Κλέων/Αθήνα

 Οι αρχαίοι πολιτικοί της Αθήνας: Κλέων/Αθήνα

Του Πάνου Αυγουστή*


Ήταν γιος του πλούσιου βυρσοδέψη Κλεαίνετου. Διακρινόταν για την ευγλωττία του και τη δημαγωγική του ικανότητα.

Εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου ως αντίπαλος του Περικλή.

Το 427 έπεισε την Εκκλησία του Δήμου να πάρει καταδικαστική απόφαση για τους Μυτιληναίους, που είχαν αποστατήσει από τη συμμαχία. Η απόφαση αυτή αναιρέθηκε με τη μεσολάβηση κάποιου Διόδοτου.

Ήταν ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης (συνεργάτης των Λυσικλέους, Κλεωνύμου, Υπερβόλου, Ευκράτους) υποστηρικτής της φιλοπόλεμης ομάδας και άσπονδος αντίπαλος του ολιγαρχικού φιλειρηνιστή Νικία.

Το 425 ματαίωσε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Αθηναίων και Λακεδαιμόνιων και υποσχέθηκε ότι μέσα σε 20 ημέρες θα υποχρέωνε τους κλεισμένους στη Σφακτηρία Λακεδαιμόνιους να παραδοθούν.

Η πραγματοποίηση της υπόσχεσής του, παρόλο που κατά μεγάλο μέρος οφειλόταν στο συστράτηγό του Δημοσθένη, του έδωσε τη φήμη του καλού στρατιωτικού.

Το 422, εκλεγμένος στρατηγός πλέον, ηγήθηκε στόλου 30 τριήρεων και κατέπλευσε στην Χαλκιδική. Αρχικά έφθασε στην Σκιώνη όπου ήδη πολιορκούταν από Αθηναίους και στην συνέχεια κατέλαβε την Τορώνη.

Μετά βάδισε εναντίον του Σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα, στη Θράκη. Σε μία σύγκρουσή τους σκοτώθηκαν και οι δύο αρχηγοί και η απουσία τους έκανε δυνατή τη σύναψη της Νικίειου ειρήνης.

Με μίσος και αποστροφή σκιαγραφούν τον Κέωνα ο Αριστοφάνης στην κωμωδία του Ιππής και ο Θουκυδίδης, που τον χαρακτηρίζει δειλό, φιλοχρήματο, συκοφάντη κ.λ.π. Πηγή: science.fandom.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 159516132427003228

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item