Τα εμβληματικά κτήρια της οδού Πατησίων: Βίλα Δρακοπούλου

 Τα εμβληματικά κτήρια της οδού Πατησίων: Βίλα Δρακοπούλου

Του Πάνου Αυγουστή*


Πρόκειται για την κατοικία του ιδιοκτήτη της πρώτης εριουργίας της Αθήνας, που εντάσσεται στην τάση της εποχής οι εργοστασιάρχες να διαμένουν κοντά στα εργοστάσιά τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στα 1882 στην περιοχή Πατησίων δημιουργήθηκε και λειτούργησε το εργοστάσιο εριουργίας της εταιρίας «Σ. Βεζανής και Σελάς». Ιδρυτής της εταιρίας ήταν ο Δημήτρης Βεζανής, που είχε σπουδάσει κλωστοϋφαντουργία και πολιτικές επιστήμες στην Ευρώπη. Επρόκειτο για έναν προοδευτικό άνθρωπο, από τους πρώτους που έθεσαν τα ζητήματα της οκτάωρης εργασίας, της αργίας της Κυριακής και της εισαγωγής του θεσμού των κοινωνικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα. Μετά τον θάνατό του στη διεύθυνση της εταιρίας τον διαδέχθηκε ο γιός του Σωτήρης. Η επιχείρηση πουλήθηκε το 1922 στην Ομόρρυθμη Εταιρία Κ. & Α. Δρακοπούλου, που έστρεψε το εργοστάσιο στη βαμβακουργία. Δίπλα στο εργοστάσιο ο Δρακόπουλος έχτισε μια έπαυλη και λίγο πιο κάτω ένα βοηθητικό κτίριο σε νεοκλασικό ρυθμό και ένα κτίριο γραφείων. Το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Ο Δρακόπουλος πέθανε το 1977 σε ηλικία 97 ετών και άφησε τις μετοχές του και όλη την ακίνητη περιουσία του στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ)[25].

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, βανδαλισμών και λεηλασιών των διατηρητέων και μη κτισμάτων του, αλλά και δημόσιας συζήτησης για την «αξιοποίησή» του, εκδόθηκε, τον Αύγουστο του 2009 άδεια κατεδάφισης, με στόχο την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου και υπόγειου πάρκινγκ. Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν και με συντονισμένη και δυναμική δράση ακύρωσαν την κατεδάφιση και κατάφεραν να διαφυλάξουν το ιστορικό κτήμα. Σήμερα το πάρκο παραμένει στη θέση του, αλλά παρουσιάζει μία θλιβερή εικόνα με τα ερειπωμένα και κατεστραμμένα κτίρια. Πηγή: Criticeduc.blogspot.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4054813421319236829

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item