Τα γλυπτά της Αθήνας: Αρχιερεύς Γεώργιος Ν. Χαλαβαζής

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Αρχιερεύς Γεώργιος Ν. Χαλαβαζής

Tου Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος: Αρχιερεύς Γεώργιος Ν. Χαλαβαζής

Θέση: Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας «Η Παμμακάριστος», Ιακωβάτων 43, Πατήσια

Έτος Κατασκευής: 1966

Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος

Καλλιτέχνης: Θανάσης Απάρτης & Μάρκος Αρμάος

Στην πίσω πλευρά της προτομής χαραγμένες οι πληροφορίες για του καλλιτέχνες και το έτος κατασκευής: «απάρτης – αρμάος / 1966».

Στην πρόσοψη του βάθρου: «ΓΕΩΡΓΙΟΣ / Ν. ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ / ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ / 1881 – 1957».

Και πιο κάτω: «ΤΥΦΛΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΙΕΠΟΥΣΑΝ ΘΕΙΑΝ ΠΡΟΝΟΙΑΝ».

Ο Γεώργιος Ν. Χαλαβαζής, γεννήθηκε στη Σύρο το 1881. Σπούδασε στο Κολλέγιο της Ρώμης και το 1907 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από παπικό επίσκοπο. Στάλθηκε όμως στην Κωνσταντινούπολη, και το έργο του εκτιμήθηκε τόσο από τον πάπα Βενέδικτο, ώστε το 1920 τον προήγαγε σε επίσκοπο Θεοδωρουπόλεως. Η δράση του, στράφηκε ιδιαίτερα στην ελληνική νεολαίο μέσω της παιδείας. Συνέβαλλε στη ίδρυση γυναικείου μοναχικού τάγματος «αδελφών Ελληνίδων», με το όνομα «Θεοτόκος Παμμακάριστος». Τον Αύγουστο του 1922, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ο Γεώργιος Χαλαβαζής μαζί με άλλους Πατέρες της Εκκλησίας, ακολούθησε τους πρόσφυγες πιστούς τους στην Αθήνα, εγκαθιστώντας το σχολείο τους στο Ηράκλειο των Αθηνών και το τάγμα των καλογραιών τους στη Νάξο.

Μετά την εγκατάσταση του ποιμνίου του, με την συμπαράσταση του κλήρου του και των Μοναζουσών της «Παμμακαρίστου», επιτυγχάνει την ίδρυση: Ορφανοτροφείου, Ιεροσπουδαστήριου, Τυπογραφείου, εκδοτικού οίκου («Καλός Τύπος»), της εφημερίδας της ΕΚΝΕ («ΚΑΘΟΛΙΚΗ», η οποία έκλεισε), Αδελφότητων, Σωματείων, Παιδικών Εξοχών Αγοριών και Κοριτσιών, Στέγης Φοιτητού, Στέγης Σεισμοπλήκτων Κορασίδων, και του Νοσοκομείου «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ». Επίσης, τις «Εστίες ΘΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ», χάρη στις οποίες επέζησαν πολλοί Έλληνες, στα μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο, χρόνια. Ακόμη και στον ελληνικό βορρά, στα χωριά της Αλεξανδρούπολης, περιέθαλψε περί τους 7000 πρόσφυγες. Επίσης, μεγάλο ήταν το εθνικό του έργο και στο Εξωτερικό με διαλέξεις και Εράνους, σε χρήμα και σε είδη. Μεγάλες πόλεις του Εξωτερικού υποδέχονταν τον Επίσκοπο Γεώργιο με ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Σε αναγνώριση της Εθνικής προσφοράς του, ο βασιλέας Γιώργος Β΄ στις 29 Αυγούστου 1923 του απένειμε το «Χρυσό Σταυρό του Τάγματος των Ιπποτών του Σωτήρος». Ο δε «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» του απένειμε το «Αργυρό Μετάλλιο», αναγνωρίζοντας τα αποτελεσματικά διαβήματά του στην Αμερικανική Κυβέρνηση, για την αποστολή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, ιματισμού και φαρμάκων

Το 1932 ονομάζεται Έξαρχος των Ελλάδι βυζαντινορρύθμων Καθολικών, ενώ η εν Κων/πόλει Εξαρχία θα είναι στο εξής αυτοτελής και ανεξάρτητος. Η δράση του χαρακτηρίζεται πολυσχιδής, πολύπλευρη, δυναμική, γόνιμη και διορατική. Απεβίωσε στις 7 Νοεμβρίου 1957 στη Ζυρίχη Ελβετίας.

Ο Θανάσης Απάρτης γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 24 Οκτωβρίου 1899. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταροντενικής γαλλικής γλυπτικής στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, αναπτύσσοντας στα έργα του ένα ανθρωποκεντρικό προσωπικό ύφος και μια μνημειακή απεικόνιση των μορφών. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, η οικογένεια του Απάρτη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε με επιχορήγηση της Έλενας Βενιζέλου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού κοντά στους γλύπτες Πολ Λαντοβσκί και Μπουσάρ. Στη συνέχεια, τελειοποίησε τις τεχνικές του στις Ακαδημίες του Παρισιού. Ο Απάρτης εργάστηκε συνολικά στο Παρίσι και σε δύο περιόδους επί τριάντα δύο χρόνια (1919 – 1940 και 1945 – 1956). Το 1940 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1961 εκλέχθηκε καθηγητής και δίδαξε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ το 1967 εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού. Έλαβε τις τιμητικές διακρίσεις του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής (Γαλλία, 1939) και του Ταξιάρχη του Φοίνικα (1960). Παρουσίασε πολλές φορές τα έργα του στο Παρίσι και στην Αθήνα σε ομαδικές ή ατομικές εκθέσεις, ενώ το 1950 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας. Πέθανε στην Αθήνα την 1 Απριλίου 1972.

Ο Μάρκος Αρμάος (1945), γεννήθηκε στην Καλλονή της Τήνου. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου την περίοδο 1961-64, και στην ΑΣΚΤ Αθήνας, με υποτροφία, την περίοδο 1964-69. Επίσης σπούδασε στην Ecole Superieuse des Beaux Arts de Paris τη χρονιά 1972-73. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, παράλληλα με τις ατομικές του εκθέσεις. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3111988968247809850

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item