Δήμαρχοι της Αθήνας: Αριστείδης Σκληρός.

 Δήμαρχοι της Αθήνας: Αριστείδης Σκληρός.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Αριστείδης Σκληρός (1890-1976) ήταν Έλληνας πολιτικός και δικηγόρος. Διατέλεσε ο πρώτος Δήμαρχος Αθηναίων μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς.

Ο Σκληρός καταγόταν από την ομώνυμη οικογένεια προεπαναστατικών δημογερόντων. Πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους και από το 1915 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Καθοριστική στάθηκε η γνωριμία του με τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τον οποίο συνδέθηκε με μακρά προσωπική φιλία.

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 και ενώ οι Γερμανοί αποχωρούσαν από την Αθήνα του προτάθηκε η θέση του δημάρχου της ελληνικής πρωτεύουσας από την τριμελή κυβερνητική επιτροπή, ύστερα από απόφαση της Εθνικής Κυβέρνησης της οποίας πρωθυπουργός ήταν ο Παπανδρέου. Ο Σκληρός, παρά τους δισταγμούς του λόγω των δυσκολιών της περιόδου, δέχθηκε την ευθύνη. Παρουσιάστηκε την ίδια μέρα στο μπαλκόνι του δημαρχείου επευφημούμενος από το πλήθος.

Για επτά μήνες, έως τον Μάιο του 1945, διοίκησε την πόλη χωρίς δημοτικό συμβούλιο. Τον Νοέμβριο του 1945 ήταν ο πρώτος δήμαρχος που ζήτησε οι δαπάνες του Δήμου να ελέγχονται προαιρετικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 17 Μαίου του 1947.

Ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Φαράντου με την οποία απέκτησε ένα γιό. Απεβίωσε το 1976 από πνευμονικό οίδημα, ενώ από το 1958 είχε καρδιακά προβλήματα. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7830798800650771813

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item