Τα γλυπτά της Αθήνας: Μνημείο Έλληνα Δασκάλου.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Μνημείο Έλληνα Δασκάλου.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος: Μνημείο Έλληνα Δασκάλου

Θέση: Πλατεία Μαδρίτης (οδός Μιχαλακοπούλου, πίσω από το ξενοδοχείο «Χίλτον»), Ιλίσια

Έτος Κατασκευής: 2000

Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος

Καλλιτέχνης: Θεόδωρος Παπαγιάννης

Το θέμα της μνημειακής αυτής σύνθεσης είναι ο δάσκαλος εν ώρα διδασκαλίας. Πρόκειται για μία κατασκευή που αναπαριστά σε μικρογραφία μία σχολική τάξη. Τέσσερεις μαθητές, ο ένας δίπλα στον άλλον, κοιτάζουν με προσοχή, απέναντί τους, τον δάσκαλο. Ο δάσκαλος, από την άλλη, αποδίδεται από τον γλύπτη όρθιος, με παρουσία επιβλητική και υψωμένο το δεξί του χέρι, κατευθύνοντας το βλέμμα των μαθητών στα λόγια που είναι χαραγμένα στον πίνακα:

«Κλεῖσε μέσα ’ς τήν ψυχή σου τήν Ἑλλάδα,

καί θά αἰσθανθῇς μέσα σου να λαχταρίζῃ

κάθε εἶδος μεγαλείου.»

Διονύσιος Σολωμός

Η εν λόγω σύνθεση βρίσκεται πάνω σε ένα μεγάλο βάθρο, στο οποίο οδηγούν τέσσερα σκαλοπάτια. Στην πρόσθια όψη του πίνακα, κάτω αριστερά, υπάρχει μία ένθετη πλάκα με τα ακόλουθα: «ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥ / ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΔΟΥΚΑ / 30 – 1 – 2000». Στην αριστερή πλευρά του πίνακα αναγράφονται τα εξής: «ΣΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ». Ενώ, στην δεξιά πλευρά υπάρχει η υπογραφή του καλλιτέχνη: «Γλύπτης Θεόδ. Παπαγιάννης».

Το μνημείο έχει φιλοτεχνηθεί προς τιμήν του Έλληνα δασκάλου.

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά, και συνέχισε τις σπουδές του στην Μεσόγειο. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι παρακολουθώντας μαθήματα που αφορούσαν νεότερα υλικά γλυπτικής. Το 1987 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών και σήμερα είναι Διευθυντής του Α’ Εργαστηρίου Γλυπτικής. Έχει δημιουργήσει πολλά δημόσια γλυπτά και προτομές, ενώ φιλοτέχνησε μετάλλια και νομίσματα. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Θεόδωρου Παπαγιάννη ευνοήθηκε από το κλίμα του Μεταμοντερνισμού. Ενθαρρυμένος επέστρεψε σε τοπικές παραδόσεις, χρησιμοποιώντας απλά υλικά απελευθερωμένος από τη αυστηρή συμμόρφωση στα διεθνή ρεύματα. Το έργο του αποπνέει γνησιότητα και αισιοδοξία, κυρίως όμως μια βαθιά ανθρωπιά. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5574517864346541263

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item