Οι συνοικίες-περιοχές της όμορφης Αθήνας: Αττική (συνοικία)

 Οι συνοικίες-περιοχές της όμορφης Αθήνας: Αττική (συνοικία)

Του Πάνου Αυγουστή*


Η Αττική ή Πλατεία Αττικής είναι μια από τις συνοικίες του Δήμου Αθηναίων που εκτείνεται γύρω από την εκεί ομώνυμη πλατεία. Η Αττική αποτελεί την ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Αττικής και κυρίως δεξιά και αριστερά επί της οδού Λιοσίων και γειτονεύει με τις συνοικίες Σταθμός Λαρίσης, Κολωνός, Σεπόλια, Άγιος Νικόλαος, Αγίου Μελετίου Άγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Βικτωρίας, Λόφος Σκουζέ, Θυμαράκια.

Η Αττική είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή με ελάχιστους ακάλυπτους χώρους, πλην της πλατείας. Οικοδομήθηκε έντονα κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Η συνοικία πήρε το όνομα της από τη γνωστή πλατεία Αττικής που υπήρχε αρκετά χρόνια στην περιοχή. Η πλατεία Αττικής με τη σειρά της οφείλει την ονομασία της σε παλαιότερο σιδηροδρομικό σταθμό των Σιδηροδρόμων Αττικής που βρισκόταν στη θέση του σημερινού σταθμού του μετρό.

Τα αρχαία χρόνια η Αττική αποτελούσε μέρος του Κολωνού. Στην αρχαιότητα ο Κολωνός θεωρούνταν ο πιο αριστοκρατικός δήμος της αρχαίας Αθήνας. Ήταν παραποτάμιος δήμος και τον διέσχιζε ο ποταμός Κηφισός, ο οποίος σήμερα έχει υπογειοποιηθεί κάτω από τη λεωφόρο Κηφισού. Τον 19ο αιώνα η Αττική ήταν μικρό αραιοκατοικημένο προάστιο στα σύνορα της Αθήνας.

Η Πλατεία Αττικής βρίσκεται επί των οδών Λιοσίων, Αγορακρίτου, Αδμήτου και Παρασίου. Στην Πλατεία υπάρχουν παγκάκια, δέντρα και καφετέριες. Δίπλα από την Πλατεία είναι και το αμαξοστάσιο των τρόλεϊ της Ο.ΣΥ. και η αφετηρία της γραμμής 1 των Τρόλεϊ (Πλ. Αττικής - Τζιτζιφιές - Μοσχάτο).

Η περιοχή έγινε πιο γνωστή από τον Σταθμό "Αττική" των γραμμών 1 και 2 του Αθηναϊκού μετρό.

Ο σταθμός της γραμμής 1 εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1949 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες, αμαξοστάσιο και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Αττικής υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1949, μέχρι την επέκταση του δικτύου προς τα Άνω Πατήσια, στις 12 Φεβρουαρίου 1956, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής.

Ο σταθμός της γραμμής 2 εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2000 και είναι υπόγειος. Βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τον σταθμό της γραμμής 1 και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες.

Από το αμαξοστάσιο του σταθμού Αττικής, μία διακλάδωση οδηγεί σε σήραγγα μονής γραμμής που συνδέει τις γραμμές 1 και 2. Οι αιχμές των αλλαγών τροχιάς αυτής της γραμμής μπαίνουν στο αμαξοστάσιο παράλληλα στην επίγεια αποβάθρα του Σταθμού Αττικής, ενώ στη γραμμή 2 βλέπουν προς τον σταθμό Λαρίσης. Η συνδετήρια αυτή σήραγγα δε χρησιμοποιείται από συρμούς που εκτελούν δρομολόγια.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αττικής ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 2,000 από την Πλατεία Λαυρίου. Βρισκόταν στην Αθήνα και η ονομασία του οφειλόταν στο ότι αποτελούσε την αφετηρία του δικτύου των Σιδηροδρόμων Αττικής. Η παρακείμενη πλατεία επίσης ονομάστηκε πλατεία Αττικής, για τον ίδιο λόγο. Εγκαινιάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1885 και έκλεισε στις 8 Αυγούστου 1938. Διέθετε αμαξοστάσιο και μηχανοστάσιο. Ο σταθμός Αττικής υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1885, μέχρι την επέκταση του δικτύου προς την Πλατεία Λαυρίου, το 1889, καθώς και από το 1926 μέχρι το κλείσιμό του, το 1938, ο τερματικός σταθμός της γραμμής προς την κατεύθυνση της Αθήνας. Στη θέση του κατασκευάστηκε το 1949 σταθμός των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (Ε.Η.Σ.) με το ίδιο όνομα. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4857946881386664234

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item