Οι αρχαίοι πολιτικοί της Αθήνας: Μιλτιάδης ο Ένδοξος, ο Νεώτερος

 Οι αρχαίοι πολιτικοί της Αθήνας: Μιλτιάδης ο Ένδοξος, ο Νεώτερος

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο πατέρας του, ο Κίμων, υπήρξε τρις ολυμπιονίκης στο άρμα, ενώ ο θείος του, Μιλτιάδης ο Πρεσβύτερος ήταν ο ιδρυτής ενός ανεξάρτητου κράτους στη Θρακική Χερσόνησο (σημερινή Διώρυγα της Καλλίπολης).

Ο Μιλτιάδης ο Πρεσβύτερος δεν απέκτησε τέκνα και κληροδότησε τη Χερρόνησο στον ανηψιό του Στησαγόρα και στην συνέχεια στον Μιλτιάδη τον Νεώτερο.

Τυρρανίδα στην Χερρόνησο

Περί το 518 μ.Χ. ο Μιλτιάδης αναχώρησε για τη Χερρόνησο, όπου ενδυνάμωσε την κυριαρχία του, φυλάκισε τους εχθρούς του και θωρακίστηκε με μια προσωπική φρουρά 500 ανδρών με τον ίδιο τρόπο που θωρακίζεται ένας τύραννος. Την ίδια εποχή συζεύχθηκε την Ηγησιπύλη, τη θυγατέρα ενός ηγεμόνα της Θράκης. Λίγο αργότερα όμως υποτάχθηκε στον Δαρείο, ο οποίος άπλωνε με γρήγορους ρυθμούς την κυριαρχία του στην Ευρώπη.

Ο Μιλτιάδης τότε έλαβε μέρος στην εκστρατεία του Δαρείου (512 μ.Χ.) εναντίον των Σκυθών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, πρότεινε την καταστροφή της γέφυρας του Δούναβη προκειμένου να εμποδίσει τη επιστροφή του Δαρείου, δείχνοντας έτσι ήδη τα «αντιπερσικά» αισθήματά του.

Ωστόσο, ίσως αυτή είναι απλά μία φήμη που καλλιεργήθηκε έντεχνα όταν ο Μιλτιάδης μεθόδευε την επιστροφή του στην Αθήνα.

Είναι όμως γεγονός ότι, όταν εξερράγη η Ιωνική Επανάσταση των Ιωνικών πόλεων κατά των Περσών, το 499 μ.Χ., ο Μιλτιάδης αποφάσισε να συμμαχήσει με τους στασιαστές και να συνάψει φιλικές σχέσεις με την Αθηναϊκή Δημοκρατία.

Πιθανότατα κατά τη διάρκεια της επανάστασης ο Μιλτιάδης κατέλαβε τις νήσους Λήμνο και Ίμβρο, τις οποίες τελικά παραχώρησε στην Αθήνα (καθώς διαφαινόταν η προοπτική της επιστροφής του).

Η Ιωνική Επανάσταση κατεπνίγη το 494 μ.Χ. και ένα έτος μετά, όταν ο στόλος του Δαρείου εμφανίσθηκε στη Χερρόνησο, ο Μιλτιάδης φόρτωσε πέντε πλοία με την περιουσία του και κατευθύνθηκε στην Αθήνα.

Ένα από τα πλοία, με πλοίαρχο τον μεγαλύτερο γιο του Μιλτιάδη, τον Μητίοχο, αιχμαλωτίσθηκε. Ο Μητίοχος μεταφέρθηκε στην Περσία, ως αιχμάλωτος πολέμου, αλλά ο Δαρείος επέδειξε καλή συμπεριφορά απέναντί του δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την εκτίμησή του για τον Μιλτιάδη.

Στρατιωτική Σταδιοδρομία στην Αθήνα

Η άφιξη του Μιλτιάδη ήταν ενδεικτική για το ότι η παρουσία του θα προκαλούσε αναταραχές στην Αθήνα. Η γυναίκα του Μιλτιάδη ήταν ξένη και όχι Ελληνίδα (η οποία του απέφερε και δεύτερο γιο, τον Κίμωνα, το 510 μ.Χ.). Το παρελθόν του και ο τίτλος του τυράννου σκίαζαν το πρόσωπό του, ακόμη και όταν θριαμβευτικά οδήγησε τους Έλληνες εναντίον των Περσών.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε ο Μιλτιάδης ως ένας από τους δέκα στρατηγούς των δυνάμεων των Αθηναίων ανάμεσα σε 493 υποψηφίους ήταν ασφαλώς το ότι γνώριζε την Περσική πολεμική τακτική έχοντας στο παρελθόν πολεμήσει στο πλευρό τους. Ο Μιλτιάδης, μάλιστα, σε αντίθεση με τον Θεμιστοκλή δέκα έτη αργότερα στη Σαλαμίνα, επιθυμούσε συνεργασία με τη Σπάρτη, αντίληψη η οποία υποστηριζόταν από τους Αθηναίους γαιοκτήμονες.

Μετά τον θρίαμβο στη Μάχη του Μαραθώνα ο Μιλτιάδης θεωρήθηκε ήρωας της Αθήνας.

Προκειμένου να εδραιώσει τη νίκη του, να επεκτείνει την Αθηναϊκή κυριαρχία και να αποκτήσει οικονομικούς πόρους, την άνοιξη του 489 μ.Χ., με έναν στόλο 70 πλοίων, πραγματοποίησε ναυτική επιχείρηση στις Κυκλάδες. Έτσι πολιόρκησε και κατέλαβε ορισμένες Κυκλάδες.

Ο επόμενος στόχος, όμως, η πλούσια Πάρος, η κατάληψη της οποίας θα πρόσφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη. Όμως αυτή, πρόβαλε μεγάλη αντίσταση. Η πολιορκία διήρκεσε 26 ημέρες. Οι πολιορκούμενοι αποφάσισαν τελικά να παραδοθούν, όμως, μία τυχαία πυρκαϊά στην γειτονική Μύκονο εκλήφθηκε ως άφιξη του Περσικού στόλου υπό τον Δάτιδα. Έτσι η πόλη δεν παραδόθηκε ενώ επιπλέον ο Μιλτιάδης τραυματίστηκε στον μηρό από ένα βέλος.

Τελικά οι Αθηναίοι έλυσαν την πολιορκία και να επέστρεψαν στην Αθήνα άπρακτοι.

Θάνατος

Η ήττα του στην Πάρο έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους πολιτικούς του αντίπαλους.

Ιδιαίτερα, οι Αλκμαιωνίδες, βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να ζητήσουν τη δίκη του Μιλτιάδη για την αποτυχία του στην Πάρο, δίκη που απαίτησε ο Ξάνθιππος, πατέρας του Περικλή, ενώπιον της Εκκλησίας του Δήμου.

Λίγες ημέρες αργότερα ο ήρωας του Μαραθώνα, με πρησμένο πόδα από το μολυνθέν τραύμα, οδηγήθηκε στο δικαστήριο.

Οι Αθηναίοι τον εγκατέλειψαν στην τύχη του. Με μοναδικό υπερασπιστή τον αδελφό του Στησαγόρα, ο Μιλτιάδης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε να πληρώσει 50 τάλαντα.

Ο Μιλτιάδης όμως απέθανε σχεδόν αμέσως στη φυλακή από γάγγραινα. Πηγή: science.fandom.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.


www.politikanet.gr



Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4069528666428811472

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item