Τα γλυπτά της Αθήνας: Φρίντγιοφ Νάνσεν.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Φρίντγιοφ Νάνσεν.

Tου Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος: Φριντγιοφ Νάνσεν

Θέση: Πάρκο Β. Κωνσταντίνου – Ναϊάδων & Σπ. Μερκούρη

Έτος κατασκευής: 2011

Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος

Καλλιτέχνης: Άννα Χριστοφορίδου

Ορειχάλκινη προτομή που εδράζεται σε βάση από σκυρόδεμα και επιφανειακή στρώση από μαύρο γρανίτη. Το γλυπτό είναι προσφορά του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με την Νορβηγική Πρεσβεία επ’ ευκαιρία του συνεδρίου για τον τιμώμενο στην Αθήνα και το «Έτος Νάνσεν» που γιορτάστηκε το 2011. Πριν την επανατοποθέτηση της προτομής, μετά από βανδαλισμό για κλοπή της, αναγράφονταν σε μεταλλική πινακίδα στο μέσο του βάθρου: «FRIDTJOF NANSEN 1862-1930 Ευεργέτης της Ελλάδας κατά την Ελληνική Προσφυγική Κρίση 1922 – 1924».

Ο Φρίντγιοφ Νάνσεν (Fridtjof Nansen 1861-1930) ήταν Νορβηγός και έγινε ιδιαίτερα γνωστός τη δεκαετία του 1880 μετά την εξερεύνηση της Αρκτικής. Ως επιστήμονας είχε σημαντική συνεισφορά στα θεμέλια της φυσικής, της ωκεανογραφίας και της νευρολογίας. Συμβάλει αποφασίστηκα στην δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών και διετέλεσε τον πρώτο Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ασχολήθηκε με τον επαναπατρισμό αιχμαλώτων πολέμου και πολιτικών προσφύγων αλλά και την αντιμετώπιση του λιμού. Με ελάχιστους πόρους την περίοδο 1922 – 1924 συστήνει απολυμαντήρια στην Ελλάδα προκειμένου να καταπολεμηθούν οι μεταδοτικές ασθένειες των προσφύγων, και αποστέλλει βοήθεια σε τρόφιμα και ρουχισμό. Θεωρείται σημαντική η συμβολή του στην Σύμβασης Ανταλλαγής Πληθυσμού και στην ίδρυση της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων λίγο μετά την μικρασιατική καταστροφή. Το 1922 για τις ανθρωπιστικές του προσπάθειες του απονεμήθηκε το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, και ο ίδιος διέθεσε όλο το ποσόν για να κάλυψη των αναγκών των προσφύγων

Η Άννα Χριστοφορίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε καλές τέχνες στην Αμερική όπου και ζει μόνιμα. Φιλοτέχνησε γλυπτά από μπρούντζο και άλλα υλικά, και πραγματοποίησε εκθέσεις στην Ελλάδα και την Αμερική. Διατηρεί καλλιτεχνικά στούντιο στη Θεσσαλονίκη και στο Οχάιο. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5115512268343509058

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item