Οι Δήμαρχοι της Αθήνας: Δημήτρης Μπέης.

 Οι Δήμαρχοι της Αθήνας: Δημήτρης Μπέης.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Δημήτρης Μπέης (1928 – 25 Οκτωβρίου 2012) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διατέλεσε δήμαρχος Ζωγράφου (1964-67 και 1975-78), δήμαρχος Αθηναίων (1978-86) και βουλευτής Α΄ Αθηνών (1989-96).

Γεννήθηκε το 1928 στην Έδεσσα, όπου υπηρετούσε τότε ο πατέρας του Γεώργιος ως δικαστής. Η καταγωγή του ήταν από τα Μαζαίικα Καλαβρύτων Αχαΐας. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μπέης στην αυτοβιογραφία του, ο πατέρας του ήταν φανατικός βασιλόφρων αλλά στις εκλογές του 1963 και 1964 ψήφισε τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος του πρώτου αιρετού φοιτητικού οργάνου (ΔΕΣΠΑ). Ακολούθως, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Διετέλεσε πρόεδρος των Ελλήνων σπουδαστών στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έλαβε μέρος στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά συνελήφθη από τους Άγγλους και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μ. Ανατολής.

Τη δεκαετία του 1950 υπερασπίσθηκε ως πληρεξούσιος συνήγορος αριστερούς φοιτητές και εργατών που διώκονταν για τα πολιτικά τους φρονήματα.

Εντάχθηκε από νωρίς στην πολιτική, ως στέλεχος της Ενώσεως Κέντρου και το 1961 πήρε ενεργά μέρος στον «Ανένδοτο Αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου. Από πολύ νέος ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση και το 1964, σε ηλικία μόλις 36 ετών, εξελέγη δήμαρχος Ζωγράφου.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη, φυλακίστηκε και παραπέμφθηκε δις σε στρατοδικείο. Το 1974 προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, με του οποίου την υποστήριξη ένα χρόνο αργότερα (1975) εκλέχθηκε και πάλι δήμαρχος Ζωγράφου με ποσοστό 64%.

Εξελέγη στη συνέχεια, δήμαρχος Αθηναίων επί δύο συνεχόμενες τετραετίες, από το 1978 έως το 1986. Το ίδιο διάστημα ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας). Το 1986 διεκδίκησε τρίτη θητεία στην δημαρχία αλλά ηττήθηκε από τον Μιλτιάδη Έβερτ.

Τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη τον Νοέμβριο του 1989, το 1990 και το 1993. Τον Σεπτέμβριο του 1990 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο 2ο Συνέδριο του Κινήματος.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1993 εκλέχτηκε μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και στις 24 Ιανουαρίου 1994 γραμματέας της Κ.Ο. Στις 17 Απριλίου του 1994 έλαβε μέρος στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Τον Οκτώβριο του 1995 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πολιτικού Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς».

Στις 11 Ιουνίου του 1998 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Κώστα Σημίτη μετά την άρνησή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε επίσημα την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη. Τελικά, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα και λαμβάνοντας ποσοστό 12,8%, πολύ κοντά στο 16,4% της Δαμανάκη, η οποία είχε την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Το υψηλό ποσοστό του Μπέη και το αντίστοιχο χαμηλό της Δαμανάκη ερμηνεύτηκαν ως δυσαρέσκεια παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν ήταν ενθουσιασμένοι με την υποψηφιότητα Δαμανάκη, λόγω της στάσης της το 1989. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 618278950327384219

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item