Ο σεμνός και ευγενής μας πρωταγωνιστής Γιώργος Καμπανέλλης

  Ο σεμνός και ευγενής μας πρωταγωνιστής

Γιώργος Καμπανέλλης

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Αρδεύοντας τα πνευματικά και πολιτισμικά νάματα της πολύπλαγκτης καλλιτεχνικά οικογέ-νειάς του,  παράλληλα με τη στερεά δραματική του παιδιά, του ο Γιώργος Καμπανέλλης  αναγο-ρεύτηκε στους κορυφαίους ζεν πρεμιέ του ελληνι-κού θεάτρου και κινηματογράφου και  διήνυσε μία σπουδαία  και καρποφόρα καλλιτεχνική σταδιοδρομία.  Αναμφίβολα ο αδερφός του Ιάκωβος Καμπανέλλης, κορυφαίος σεναριογράφος συγγραφέας και διανοούμενος της ελληνικής κοινωνίας,  σμίλευσε το πολιτισμικό του ήθος και διαμόρφωσε τα καλλιτεχνικά βήματα του. Προικοδοτημένος λοιπόν με φυσική ομορφιά ο Γιώργος Καμπανέλλης και όλες αυτές τις ηθικές και πολιτισμικές παρακαταθήκες, παρήγε σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο και κατέκτησε τις καρδιές και την εκτίμηση μας.  Ως ζεν πρεμιέ της μεγάλης μας οθόνης, διακρίθηκε πρωτα-γωνιστώντας πλάι στις μεγάλες μας ηθοποιούς  Γκέλυ Μαυροπούλου, Μέμα Σταθοπούλου, Μάρθα Βούρτση, Ελένη Ζαφειρίου, Ματίνα Καρρά, Έφη Οικονόμου και άλλες. 


Ο Γιώργος Καμπανέλλης είδε το φως της ζωής στην πανέμορφη Νάξο, το νησί της σμύριδας, στα 1930.  Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές,  παρακολούθησε μαθήματα δραματουργίας και στην συνέχεια αποδύθηκε, στη μεγάλη καλλιτεχνική του πορεία. Την πρωτόλεια κινηματογραφική του εμφάνιση, θα κάνει το 1953 στην ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται». Στα 1968 κάνει μία σκηνοθετική απόπειρα μαζί με τον αδερφό του, κορυφαίο σεναριογράφο και διανοούμενο Ιάκωβο Καμπανέλλη, σκηνοθετώντας την ταινία «Το κανόνι και το αηδόνι». Τη δεκαετία του 1960 που ήκμασε και μεγαλούργησε ο ασπρόμαυρος ελληνικός κινηματογράφος,  ο Γιώργος Καμπανέλλης πρωταγωνίστησε ως ζεν πρεμιέ, σε πολλές επιτυχημένες ταινίες μας και εξακόντισε έτσι πολύ ψηλά το καλλιτεχνικό του  κύρος,  για να αγαπηθεί πλατεία από το

κινηματογραφόφιλο κοινό.  Με ηθική ένταση και με το υψηλό δραματικό του κύτταρο, πρωταγωνίστησε στις ταινίες:  «Κλάψε φτωχή μου καρδιά» (1962),  «Με πότισες φαρμάκι» (1965), «Τώρα που φεύγω από τη ζωή» (1966)  και πολλές άλλες. Ενώ πρωταγωνίστησε ακόμα, σε ποιμενικά δράματα – «φουστανέλας», όπως τα «Αργυρώ η προδομένη Τσελιγκοπούλα» (1968), «Μας κλέψανε τη Γκολφω» (1961), «Καραγκούνα (1961) κ.α. Μείζονος σημασίας ωστόσο υπήρξε το γεγονός,  ότι σε όλη αυτή τη μακρά και επιτυχημένη πορεία του, ο Γιώργος Καμπα-νέλλης,  επέδειξε πάντα ένα ευγενές και σεμνό καλλιτεχνικό ήθος.  Διακριτικός και με καλλιτεχνική αιδημοσύνη,  απέφυγε τη φθηνή και άκαιρη δημοσιότητα, πορευόμενος στο φάσμα της τέχνης, με καλλιτεχνική ευγένεια και αξιοπρέπεια.  Για αυτό το ευπρεπές και λεπταίσθητο κοινωνικό και καλλιτεχνικό του ήθος άλλωστε,  τον εκτιμούσε βαθύτατα και η συμπρωταγωνίστρια του, μεγάλη μας ντίβα Γκέλυ Μαυροπούλου,  με την οποία συμπρωταγωνίστησε,  σε πολλές κινηματογραφικές μας επιτυχίες, του ασπρόμαυρου της δεκαετίας του 60. 


Με την Γκέλυ Μαυροπούλου παράλληλα, ο Γιώργος Καμπα-νέλλης συνεργάστηκε στο παλκοσένικο,  ακολουθώντας το θεατρικό της σχήμα,  σε διάφορες περιοδείες που έκανε ανά την Ελλάδα. Στις 3 Ιανουαρίου του 2010,  προσβεβλημένος από καρκίνο, ο Γιώργος Καμπανέλλης εκδήμησε από τη ζωή,  σκορ-πώντας άφατη θλίψη σε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο. Υψηλό και ζεστό λυρικό ύφος,  στερεά δραματική αρματωσιά,  αλλά και επίζηλη καλλιτεχνική αξιοπρέπεια, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το μεγάλο μας  ζεν πρεμιέ Γιώργο καμπανέλλη,  στην πολυδιάστατη και επιτυχημένη καλλιτεχνική του πορεία.  Για αυτό και θα τον θυμόμαστε για πάντα, με σεβασμό και αγάπη.

Φιλμογραφία

Στη Θύελλα της Μεγάλης Αγάπης (1972) 
Η Αγνωστη της Νύχτας (1970)  
Τα Παιδιά του Λιμανιού (1969)  
Καταραμένη Αγάπη (1968)  
Το κανονι και τ` αηδονι (1968) 
Αργυρώ Η Προδομένη Τσελιγκοπούλα (1968)  
 Ας με Κρίνουν οι Γυναίκες (1968)  
Δοκιμασία (1966)  
Θέλω να ζήσω στον ήλιο (1966)  
Κάνε τον πόνο μου χαρά (1966)  
 Το σπίτι των ανέμων (1966)  
Τώρα που φεύγω απ’ τη ζωή (1966)  
Εξιλέωση (1965)  
Δεν Μπορούν να μας Χωρίσουν (1965)  
Η Φωνή μιας Αθώας (1965)  
 Κλαίω και σ`Αναζητώ (1965) 
Μια Γυναίκα Χωρίς Ντροπή (1965) 
Προδομένη (1965)  
Στοργή (1965)  
Με Ιδρώτα και Δάκρυα (1965)  
 Με Πότισες Φαρμάκι (1965) 
Πάρε το Δάκρυ μου (1965)  
 Η Ζωή μου Ανήκει σε Σένα (1965)  
 Ευχη και Καταρα (1964) 
Σε Ποιον να Πω τον Πόνο μου (1964)  
Τα Δάκρυά μου Είναι Καυτά (1964)
 Η Αστεφανωτη (1964) 
Αμαρτίες Γονέων (1963)  
Θεέ μου Δωσ`μου το Φως μου (1963)  
 Κουράστηκα να σ`Αποκτήσω (1963) 
Ολα, Και τη Ζωή μου ακόμα (1963)
 Σταυραετοί (1963)
 Τερέζα (1963)  
Ορφανή σε ξένα χέρια (1962)  
Αγάπη Γραμμένη με Αίμα (1962)  
 Κλαψε Φτωχη μου Καρδια (1962) 
Το Κοριτσι του Λοχου (1962) 
Μάνα Κάνε Κουράγιο (1962)  
Εσκότωσα για το Παιδί μου (1962)  
Ο γολγοθάς μιας αθώας (1961)  
Καπετάνιος για Κλάματα (1961)  
Καραγκούνα (1961)  
Μας κλεψανε τη Γκολφω (1961) 
Μην κλαψης για Μενα (1961)
Το Δράμα μιας Αμαρτωλής (1961)  
Ποιος θα Κρίνη την Κοινωνία (1961) 
Κορίτσια της Αθήνας (1961)  

*Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι συγγραφέας 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6779212832404933738

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item