Προσωπικότητες της αρχαίας Αθήνας: Αδείμαντος του Κολλυτού.

 Προσωπικότητες της αρχαίας Αθήνας: Αδείμαντος του Κολλυτού.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Αδείμαντος του Κολλυτού (432 π.Χ. – 382 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας, γιος του Αρίστωνος του Αθηναίου, γνωστότερος ως ο μεγαλύτερος αδερφός του Πλάτωνα. Παίζει σημαντικό ρόλο στην Πολιτεία του Πλάτωνα, και αναφέρεται στο έργο Απολογία Σωκράτους του Πλάτωνα και στους διαλόγους του Παρμενίδη.

Στην Πολιτεία, ο Αδείμαντος χαρακτηρίζεται από την ανησυχία του για την εκπαίδευση, πράγμα το οποίο είναι προφανές από τη στιγμή που ο ίδιος εμπλέκεται στη συζήτηση. Επίσης, ανησυχεί για την ευτυχία των ανθρώπων στην ιδανική πόλη. Αναρωτιέται αν θα μπορούσαν να ζήσουν μία ευτυχή ζωή με μικρή ή καθόλου περιουσία. Συνεπώς, ο Αδείμαντος συνήθως συνδέεται με την απληστία ή την αγάπη για τα χρήματα σε ερμηνείες του διαλόγου. Γενικά, ο Αδείμαντος θεωρείται ως πιο προσεκτικός, εγκρατής, και λιγότερο δημιουργικός από τον αδερφό του, Γλαύκωνα, τον δεύτερο σημαντικότερο συνομιλητή του Σωκράτη στα τελευταία εννέα βιβλία της Πολιτείας. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6851907242233519793

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item