Tα γλυπτά της Αθήνας: Κωνσταντίνος Οικονόμος.

 Tα γλυπτά της Αθήνας: Κωνσταντίνος Οικονόμος.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος: Κωνσταντίνος Οικονόμος

Θέση: Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολή, μπροστά στο ξενοδοχείο Hilton

Έτος κατασκευής: 1991

Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος

Καλλιτέχνης: Θεόδωρος Παπαγιάννης

Ο κληρικός αποδίδεται μετωπικά στην προτομή φορώντας ιερατικό ένδυμα σταυρό και μετάλλια. Εδράζεται πάνω σε μαρμάρινη βάση που στην μπροστινή όψη της αναγράφει: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩΝ 1780 – 1857». Δυτικά του βάθρου αναγράφεται επίσης: «ΜΕΓΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ / ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ / ΣΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΑΠΑΝΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ / ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ». Το γλυπτό αποτελεί δωρεά της Αδελφότητας Τσαριτσανιωτών και τοποθετήθηκε στο σημείο το 1992 κατά την ονοματοδοσία της πλατείας, καθώς ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ήταν δάσκαλος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης.

Ο Κωνσταντίνος Οικονόμου (1780 – 1857) γεννήθηκε στη Τσαρίτσανη της Λάρισας. Το 1805 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Οικονόμου της Επισκοπής Ελασσόνος και από τότε του έμεινε ως επώνυμο. Δίδαξε στο Φιλολογικό Γυμνάσιο Σμύρνης, στην Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη και στην Οδησσό. Το 1837 επέστρεψε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τα εκκλησιαστικά ζητήματα της εποχής. Κάτι που τον έφερε σε ευθεία επίθεση με τους διαφωτιστές Νεόφυτο Βαμβα και Θεοκλητό Φαρμακίδη, που εναντιώνονταν στην συντηρητική γραμμή που υποστήριζε. Έλαβε τους τίτλους του Μεγάλου Οικονόμου και του Γενικού Ιεροκήρυκα, αφού υπήρξε σημαντική λόγια προσωπικότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωάννίνων το 1942. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά, και συνέχισε τις σπουδές του στην Μεσόγειο. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι παρακολουθώντας μαθήματα που αφορούσαν νεότερα υλικά γλυπτικής. Το 1987 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών και σήμερα είναι Διευθυντής του Α’ Εργαστηρίου Γλυπτικής. Έχει δημιουργήσει πολλά δημόσια γλυπτά και προτομές, ενώ φιλοτέχνησε μετάλλια και νομίσματα. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Θεόδωρου Παπαγιάννη ευνοήθηκε από το κλίμα του Μεταμοντερνισμού. Ενθαρρυμένος επέστρεψε σε τοπικές παραδόσεις, χρησιμοποιώντας απλά υλικά απελευθερωμένος από τη αυστηρή συμμόρφωση στα διεθνή ρεύματα. Το έργο του αποπνέει γνησιότητα και αισιοδοξία, κυρίως όμως μια βαθιά ανθρωπιά. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4888576132645284683

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item