Τα γλυπτά της Αθήνας: Κωνσταντίνος Καβάφης.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Κωνσταντίνος Καβάφης.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Κωνσταντίνος Καβάφης

Θέση: Πλατεία Αιγύπτου

Έτος Κατασκευής: 1982

Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος

Καλλιτέχνης: Κώστας Βαλσάμης

O Καβάφης αναπαρίσταται σε προχωρημένη ηλικία. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στη δεξιά πλευρά της προτομής, η υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής: «Κ. ΒΑΛΣΑΜΗΣ 1982». Στην πρόσοψη της βάσης, η εγχάρακτη επιγραφή: «Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ 1863 – 1933», και πιο κάτω παρατίθεται ένας στίχος από το ποίημά του «Ιθάκη» «ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ / ΝΑΧΕΙΣ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ». Στη δεξιά πλευρά εντοπίζουμε πληροφορίες για τον χορηγό: «ΔΩΡΕΑ ΑΝΕΣΤΗ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Στην αριστερή πλευρά της προτομής: «ΚΑΛ. ΧΥΤΗΡΙΟΝ / Δ. ΓΑΒΑΛΑΣ». Η φιλοτέχνηση της προτομής και η διαμόρφωση της πλατείας Αιγύπτου έγινε με πρωτοβουλία των Αιγυπτιωτών της Αθήνας το 1982, επί δημαρχίας Δημήτρη Μπέη.

O Κώστας Βαλσάμης ήταν Έλληνας γλύπτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Σύμη της Δωδεκανήσου το 1908 και πέθανε στην Αθήνα το έτος 2003. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας (1932-1937), με καθηγητή τον Κώστα Δημητριάδη. Εργάστηκε ως γλύπτης μέχρι το 1945, οπότε με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης έφυγε για το Παρίσι, όπου συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole Superiere des Beaux Arts) του Παρισιού, κοντά στο Γάλλο γλύπτη Μαρσέλ Ζιμόν (Marcel Gimond, 1894 – 1961). Στη συνέχεια, παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία της Γκραντ Σωμιέρ (Academie de la Grande Chaumiere), όπου μαθήτευσε στο εργαστήριο του Ρωσο-γάλλου γλύπτη Όσιπ Ζάντκιν (Ossip Zadkine, 1890 - 1967). To 1980, το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων, ενώ από το 1987 ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Ο γλύπτης παρουσίασε τις δημιουργίες του σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της σύγχρονης εποχής. Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια, στην οποία αναφέρεται σε πολλά ποιήματά του, εξ ου και το προσωνύμιο «ο Αλεξανδρινός». Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και δημόσιος υπάλληλος. Δημοσίευσε 154 ποιήματα, ενώ δεκάδες άλλα παρέμειναν ως προσχέδια. Το σημαντικότερο έργο του το δημιούργησε μετά την ηλικία των 40 ετών. Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του εγκαταστάθηκαν, εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη το 1840. Ήταν το ένατο παιδί του Πέτρου-Ιωάννη Καβάφη (1814-1870), μεγαλέμπορου βαμβακιού. Η μητέρα του, Xαρίκλεια Φωτιάδη, ανήκε σε παλιά Φαναριώτικη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Και τα δυο αυτά στοιχεία, η εμπορική ιδιότητα του πατέρα και η αρχοντιά της μητέρας συνετέλεσαν σημαντικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ποιητή. Μετά το θάνατο του πατέρα του και τη σταδιακή διάλυση της οικογενειακής επιχείρησης, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (Λίβερπουλ και Λονδίνο), όπου έμεινε μέχρι το 1876. Στην Αλεξάνδρεια ο Kαβάφης διδάχτηκε Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά με οικοδιδάσκαλο και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του για ένα-δύο χρόνια στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας. Έζησε επίσης για τρία χρόνια, που ήταν τα κρισιμότερα στην ψυχοδιανοητική του διαμόρφωση, στην Πόλη (1882-84). Ο Καβάφης είναι γνωστός για την ειρωνεία του, ένα μοναδικό συνδυασμό λεκτικής και δραματικής ειρωνείας. Πολλοί όμως από τους αλλόγλωσσους ομότεχνους και αναγνώστες του (π.χ. Όντεν, Φόρστερ) αρχικά γνώρισαν και αγάπησαν τον ερωτικό Καβάφη. Το 1932, ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πήγε για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα, συναντώντας θερμότατη ανταπόκριση από το πλήθος των θαυμαστών του. Επιστρέφοντας όμως στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Εισήχθη στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933, τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής. Ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή: «Εἶμαι Κωνσταντινουπολίτης τὴν καταγωγήν, ἀλλὰ ἐγεννήθηκα στὴν Ἀλεξάνδρεια — σ' ἕνα σπίτι τῆς ὁδοῦ Σερίφ• μικρὸς πολὺ ἔφυγα, καὶ ἀρκετὸ μέρος τῆς παιδικῆς μου ἡλικίας τὸ πέρασα στὴν Ἀγγλία. Κατόπιν ἐπισκέφθην τὴν χώραν αὐτὴν μεγάλος, ἀλλὰ γιὰ μικρὸν χρονικὸν διάστημα. Διέμεινα καὶ στὴ Γαλλία. Στὴν ἐφηβικήν μου ἡλικίαν κατοίκησα ὑπὲρ τὰ δύο ἔτη στὴν Κωνσταντινούπολη. Στὴν Ἑλλάδα εἶναι πολλὰ χρόνια ποὺ δὲν ἐπῆγα. Ἡ τελευταία μου ἐργασία ἦταν ὑπαλλήλου εἰς ἕνα κυβερνητικὸν γραφεῖον ἐξαρτώμενον ἀπὸ τὸ ὑπουργεῖον τῶν Δημοσίων Ἔργων τῆς Αἰγύπτου. Ξέρω Ἀγγλικά, Γαλλικὰ καὶ ὁλίγα Ἰταλικά.» Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2418133390112757283

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item