Αποχαιρετισμός στον Θάνο Τάτση

  Αποχαιρετισμός στον

  Θάνο Τάτση


Κεραυνό εν Αιθρία  αποτέλεσε την προηγούμενη Δευτέρα  η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του αγαπημένου μας φίλου και Διοικητή της Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών Θα-νου Τάτση. Γεγονός που έμπρακτα αποδεικνύει την τραγικότητα της ανθρώπινης μοίρας,  αφού ο αξέχαστος Θάνος  με την εκχυλίζουσα  ηθική δύναμη και ζωτικότητα του,  ήταν συνυφασμένος με τη δράση και τη ζωή.  Αλλά αυτά είναι τα παιχνίδια της ζωής,  που σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις τη ματαιότητα και την κενοδοξία των ασήμαντων πραγμάτων στην κοινωνική μας καθημερινότητα.  Άλλά δυστυχώς είναι τα σημαντικά και τα μεγάλα.  Ο αλησμόνητος Θάνος Τάτσης, γεννήθηκε πριν 47 χρόνια στα Ιωάννινα.  Και ήρθε στην Αθήνα όπως πολλά νέα παιδιά τότε της βρυσομάνας ελληνικής επαρχίας, για να διεκδικήσει στο μέλλον του και να χτίσει ένα καλύτερο αύριο.  Τελείωσε νομικά, ενώ έκανε και μεταπτυχια-κά στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο,  για να σφυρηλατήσει το ακαδημαϊκό υπόβαθρο.  Εντά-χθηκε στις τάξεις του δήμου Αθηναίων στο χώρο της Δημοτικής Αστυνομίας και πολύ σύντο-μα με την ακαταπόνητη εργατικότητα του, το άτεγκτο ήθος του και τους οραματκούς στόχους του,  κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση των ανθρώπων του Δήμου Αθηναίων και ανελίχθηκε στη θέση του Διοικητή της Δημοτικής Αστυνομίας. Από τη νευραλγική θέση  του Διοικητή στη Δημοτική Αστυνομία Αθηνών,  παρήγε ένα πολύμερές και ωφέλιμο έργο και θα έθεσε θεσμικές βάσεις,  για να χαράξει η Δημοτική Αστυνομία ένα νέο πλαίσιο επιχειρη-σιακή επιχειρησιακής  και κοινωνικής δράσης.  Ένα πλαίσιο που ακολούθησε το γοργό κοινωνικό βηματισμό και έθετε πάνω από όλα,  ως πρώτιστη αξία της Δημοτικής Αστυνομί-ας,  την υπηρεσία προς άνθρωπο. Σύμφυτη με τη στιβαρή εξάλλου παρουσία του Θάνου στο πηδάλιο της Δημοτικής Αστυνομίας,  ήταν η εμπέδωση στους Αθηναίους πολίτες, μιας νέας κουλτούρας σεβασμό των ατόμων με αναπηρία.  Πρωτοστάτησε έτσι στην τοποθέτη-ση  των τροχιοσφικτήρων,  δηλαδή δαγκάνων,  στην μπροστινή ρόδα αυτοκινήτων,  που παρεμπόδιζαν εισόδους και ράμπες σε πλατείες και δρόμους,  για άτομα με αναπηρία. Δείχνοντας το δρόμο για τη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης σεβασμού των ατόμων με αναπηρία και άλλες κινητικές αδυναμίες.  Ως άνθρωπος ο Θανάσης υπήρξε ζεστός, ευγενής και γλυκός,  την ίδια ώρα που καμάρωνε κανείς τη λεβεντιά και τη δωρικότητα του,  θυμίζο-ντας το σφρίγος και τη στιβαρότητα των ανθρώπων της λεβεντομάνας και προμαχούσας Ηπείρου.  


Αυστηρός και πειθαρχημένος εκεί που το επέβαλε η θεσμική τάξη,  αλλά και ευγενής και ζεστός και ανθρώπινος,  με τον κοινωνικό του περίγυρο, ίδιως με τους αδύνα-μους ανθρώπους,  πού προσεύφευγαν στη βοήθεια του. Έτσι είχε βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο στην Αθήνα,  όπου οι δυνάμεις και το κύρος του το επέτρεπαν,  αλλά την ίδια ώρα διατηρούσε σε υψηλό βαθμό, τη θεσμική ακεραιότητά του,  όταν οι περιστάσεις το απαι-τούσαν.  Θυμάμαι κάποτε τι σθεναρή αντίσταση αντέτασσε,  απέναντι στις πιέσεις πολιτι-κού παράγοντα, για να του σβήσει κλήση και να του παραδώσει τις πινακίδες αυτοκινή-του, που είχε παραβιάσει μπάρα αναπήρων ! «Αν δεν σεβόμαστε τους αναπήρους,  έχουμε ισοπεδώσει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας»,  ήταν η σθεναρή απάντηση του Θάνου. Την ίδια ώρα όμως είχε σβήσει αναρίθμητες κλήσεις,  σε μεροκαματιάρηδες ανθρώ-πους της Αθήνας,  είτε και σε ντελιβεράδες,  που στο πικρό τους μεροκάματο,  παραβίαζαν τον κώδικα της Δημοτικής Αστυνομίας.  Αυτός ήταν ο Θάνος, στιβαρός σαν ατσάλι, αλλά και γλυκύς σαν μέλι, όπως η κοινωνική περίσταση του υπαγόρευε. Τον γνώρισα πριν 15 χρόνια μαζί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα και έκτοτε γίναμε πολύ καλοί φίλοι.  Τον τελευ-ταίο καιρό δεν βρισκόμαστε συχνά,  αλλά  πάντα υπήρχε μεταξύ μας, η βαθιά και άθραυστη φιλία και εκτίμηση. Ένας ζεστός και ευγενής άνθρωπος,  που απολαμβανες την ηθική θαλπωρή, της αξιοπρεπούς φιλίας του.  Ο Θάνος Τάτσης,  είχε αναπτύξει ευρεία συνδικαλι-στική δράση στο Δήμο Αθηναίων.  Διετέλεσε πρόεδρος των δημοτικών αστυνομικών Αθή-νας,  και μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων Δήμου Αθηναίων. Τελευταίως είχε τοποθετηθεί αντιπρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ,  όπου και από κει άφησε αναλλοίωτο,  το στίγμα της ευπρέπειας και της δημιουργικότητας του. Ο αξέχαστος Θάνος είχε παντρευτεί πριν 4 χρόνια και μοίρα τραγική,  η ευπρεπέστατη  σύζυγος του,  κυοφορεί το παιδί της. Αλλά είμαστε  βέβαιοι,  ότι αφότου έρθει στη ζωή,  θα το διαπαιδαγωγήσει με τις κλασικές αξίες της ελληνικής αρετής και θα το παραδώσει στην κοινωνία ένα ακέραιο άνθρωπο.  Δεν «ήνθισεν ματαίως», έτσι  ο αξέχαστος Θάνος στη ζωή,  αφού αφήνει πίσω, την ηθική του προέκταση.  Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Θάνο. Η ευγενική φυσιογνωμία και το χαμόγελό σου, θα μείνουν ανεξίτηλα για πάντα.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 6-6-2021


Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 4625962346051220424

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item