Tα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας: Το Ιλίου Μέλαθρον.

 Tα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας: Το Ιλίου Μέλαθρον.

Του Πάνου Αυγουστή*


«Έζησα όλη μου τη ζωή σε μικρό σπίτι, θέλω να περάσω τα χρόνια που μου απομένουν σε ένα μεγάλο. Διάλεξε εσύ όποιο ρυθμό θέλεις, το μόνο που θέλω εγώ είναι μια μεγάλη μαρμάρινη σκάλα να πηγαίνει στο επάνω πάτωμα. Και μια ταράτσα».

Αυτά, σε ελεύθερη απόδοση, είπε στον Ερνέστο Τσίλλερ ο άνθρωπος-θρύλος που έσκαβε την Τροία και τις Μυκήνες ενώ οι σοβαροί αρχαιολόγοι τον έλεγαν τρελό, καθότι ήταν γνωστό τοις πάσι πως ο Αγαμέμνονας κι η πόλη του δεν ήταν τίποτα παραπάνω από έναν μύθο, και ο Τρωικός Πόλεμος δεν έγινε ποτέ. Το όνομά του –μάλλον το ξέρετε ήδη– ήταν Ερρίκος Σλήμαν, και ο παραπάνω διάλογος εκτυλίχθηκε το 1875, όταν ο πρώην ερασιτέχνης αρχαιολόγος είχε ήδη ερωτευτεί μια Ελληνίδα, την Σοφία, και είχε αποφασίσει να μείνει στην Αθήνα. Και φυσικά, ποιος ιδανικότερος να αναλάβει τα σχέδια του σπιτιού του, από τον συμπατριώτη του και αρχιτέκτονα-σταρ της εποχής, Ερνέστο Τσίλλερ;

Το αριστούργημα που προέκυψε από την έμπνευση του Τσίλλερ και τους εξαιρετικά ευέλικτους όρους του Σλήμαν είναι ίσως το ωραιότερο νεοκλασικό της Αθήνας, που στεγάζει σήμερα το Νομισματικό Μουσείο και τον εξαίσιο κήπο του.

Το 1926, τριάντα έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Σλήμαν, το ελληνικό δημόσιο αγόρασε το κτίριο και στέγασε εκεί το συμβούλιο της Επικρατείας (1929-1934), τον Άρειο Πάγο (ως το 1981) και το Εφετείο (1981-1983). Το 1985 αποφασίστηκε να μετατραπεί στο Νομισματικό Μουσείο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την συλλογή νομισμάτων του ίδιου του Σλήμαν. Φτωχή αποκατάσταση της απογοήτευσης που πέρασε εκείνος με το ελληνικό δημόσιο, το οποίο αρνιόταν πεισματικά να φτιάξει το μουσείο που ζητούσε, για να στεγάσει τον Θησαυρό της Τροίας –τον οποίο απογοητευμένος από την αδιαφορία της Ελλάδας παραχώρησε τελικά στο γερμανικό κράτος. Πηγή: dinfo.gr


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1957005422428584459

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item