Τα κτίσματα της Ακροπόλεως: Αγλαύρειο.

 Τα κτίσματα της Ακροπόλεως: Αγλαύρειο.

Του Πάνου Αυγουστή*


Το Αγλαύρειο ή Αγραύλειο ήταν ιερό αφιερωμένο στην Άγλαυρο. Βρίσκονταν στον περίπατο, ένα μονοπάτι κάτω από την Ακρόπολη.

Αρχικά το Ιερό της Αγλαύρου τοποθετούνταν λανθασμένα και από παρεξήγηση μιας τοπογραφικής περιγραφής του Παυσανία, στο σπήλαιο της Μυκηναϊκής πηγής. Από νεότερες ανασκαφές του 1983 που διενήργησε ο Γεώργιος Δοντάς και η Αρχαιολογική Εταιρεία ξέρουμε ότι το ιερό βρίσκονταν στο μεγάλο σπήλαιο στην ανατολική πλαγιά της Ακρόπολης. Εκεί ανακαλύφθηκε μαρμάρινος κίονας και επιγραφή που χρονολογείται στο έτος του άρχοντα Πολυεύκτου και μνημονεύει την ιέρεια Τιμοκτίτη, θυγατέρα του Πολύνικου από τις Αφίδνες.

Στο Ιερό της Αγλαύρου τελούνταν η ετήσια γιορτή των Αγλαυρίων, και πιθανόν στην τελετή αυτή να ορκίζονταν οι έφηβοι που ενηλικιώνονταν. Σύμφωνα με την παράδοση ορκίζονταν να υπερασπιστούν την πατρίδα και να τιμούν τους νόμους, δίνοντας τον της Αγλαύρου όρκο. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4573152162233352360

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item