Τα διατηρητέα κτήρια της Αθήνας: Μέγαρο Ιωάννη Μεταξά.

 Τα διατηρητέα κτήρια της Αθήνας: Μέγαρο Ιωάννη Μεταξά.

Του Πάνου Αυγουστή*


Το Μέγαρο Ιωάννη Μεταξά βρίσκεται στο γωνιακό πολυώροφο συγκρότημα στη συμβολή των οδών Πατησίων 150, Αγίου Μελετίου και Φωκίωνος Νέγρη 1, κοντά στην πλατεία Αμερικής της Αθήνας.

Η επιβλητική αυτή πολυκατοικία της οδού Πατησίων, όπου κατοίκησε για ένα διάστημα ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς (1871 - 1941), αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τυποποιημένης αστικής αρχιτεκτονικής του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Το Μέγαρο Μεταξά κτίστηκε στην καρδιά του Μεσοπολέμου, περίπου το 1928, σύμφωνα με τις επικρατούσες αρχιτεκτονικές τάσεις στη Δύση και μακριά από τους καθιερωμένους ως τότε κανόνες του αθηναϊκού κλασικισμού. Στο κτήριο κυριαρχεί ο γεωμετρικός ρεαλισμός, χωρίς ιδιαίτερο διάκοσμο και με επίπεδες στέγες.

Η αρχιτεκτονική μορφολογία του Μεγάρου Μεταξά το καθιστά εμβληματικό σύμβολο, σύμφωνα με τα μέτρα της εποχής, αθηναϊκής πολυκατοικίας, που συνδυάζει εμπλουτισμένα στοιχεία εκλεκτικισμού με πλούσιες αναφορές σε πρώιμες αρ-ντεκό διακοσμητικές λεπτομέρειες, όπως οι τονισμένες προεξοχές των προσόψεων (έρκερ). Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 8910669494758508564

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item