Τα κτίσματα της Ακροπόλεως: Βραυρώνιον.

 Τα κτίσματα της Ακροπόλεως: Βραυρώνιον.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Ναός της Βραυρώνιας Αρτέμιδος ή Βραυρώνειο ήταν ναός στην Ακρόπολη των Αθηνών. Χτίστηκε κατά την εποχή του Πεισίστρατου.

Βρίσκονταν στην νοτιοδυτική γωνία της Ακρόπολης, μεταξύ της νότιας πτέρυγας των Προπυλαίων και του Παρθενώνα, και ήταν χτισμένος κατά εννέα σκαλάκια πιο ψηλά από αυτά τα κτίσματα. Ήταν μικρότερο ιερό, χωρίς την μεγαλοπρέπεια και πολυτέλεια των λοιπών ιερών οικοδομημάτων. Συνέβαλλε όμως και αυτό στην περικαλλή και απαράμιλλη όψη της Ακρόπολης. Ήταν πιθανώς ιωνικού ρυθμού. Οι κίονες που βρέθηκαν ομοιάζουν με αυτούς του Ερεχθείου. Η Βραυρωνία Άρτεμις λατρευόταν κυρίως από τις γυναίκες και τις παρθένες της Αττικής. Ονομάστηε έτσι από τον Αττικό δήμο της Βραυρώνας, κοντά στο σημερινό Μαρκόπουλο. Το ξόανο της θεάς αυτής το έφερε στην Ελλάδα η Ιφιγένεια από την Ταυρίδα, και το αντέγραψε αργότερα ο Πραξιτέλης. Ο Παυσανίας αναφέρει και τον χάλκινο δούρειο ίππο, κατά μίμηση του Τρωικού, τον οποίο φιλοτεχνήθηκε ο γλύπτης Στρογγυλίων.

Το ιερό είχε ασυνήθιστο τραπεζοειδές σχήμα και δεν περιελάμβανε έναν τυπικό ναό. Αντ' αυτού, τη λειτουργία αυτή εξυπηρετούσε μια στοά. Οι διαστάσεις της στοάς ήταν περίπου 38 x 6,8 μέτρα. Στις γωνίες του υπήρχαν δύο πτέρυγες, κάθε μια μήκος 9,3 μέτρων, η δυτική είχε πρόσοψη προς ανατολικά και το αντίστροφο. Βόρεια από την ανατολική πτέρυγα υπήρχε μια μικρή στοά με πρόσοψη δυτικά. Ολόκληρο το δυτικό τμήμα του ιερού, που σήμερα δεν υπάρχει, βρισκόταν πάνω στα ερείπια του Μυκηναϊκού τείχους. Τα ερείπια στο ανατολικό τμήμα είναι θεμέλια τοίχων, λαξευμένα σε φυσικό βράχο, καθώς και ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη ασβεστόλιθου. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7200563231352094079

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item