Τα διατηρητέα κτίρια της Αθήνας: Αρχοντικό Λασσάνη.

 Τα διατηρητέα κτίρια της Αθήνας: Αρχοντικό Λασσάνη.

Του Πάνου Αυγουστή*


Το Αρχοντικό Λασσάνη βρίσκεται στην οδό Διογένους 1-3 στην Αθήνα (Πλάκα), απέναντι από τους «Αέρηδες». Ανήκε στον Κοζανίτη λόγιο, Φιλικό, αγωνιστή και πολιτικό Γεώργιο Λασσάνη (1793-1870). Έζησε σε αυτό μαζί με τη σύζυγό του Ευφημία Λιανοσταφίδα, γόνο πλούσιας αθηναϊκής οικογένειας. Ο γάμος τους συντελέστηκε στις 3 Νοεμβρίου 1834, έτος γύρω από το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί και η ανέγερση της οικίας τους. Υπολογίζεται ότι οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1833 και 1837.

Το Αρχοντικό Λασσάνη αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα αθηναϊκής κατοικίας που κτίστηκαν στα χρόνια του Όθωνος. Μαζί με τις οικίες «του Αμβρόσιου Ράλλη και του Αντωνίου Δημητρίου, [...] του Νέγρη, του Βαλέττα, του Μανούση, του Φεράλδη, [...] του Βλαχούτση και του Ριζάρη» η κατοικία του ζεύγους Λασσάνη ξεχώριζε για την πολυτέλεια και την άνεσή της. Το κτίριο έχει αρμονικές αναλογίες, χωρίς εξωτερικά διακοσμητικά στοιχεία. Κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών κατοικιών της εποχής διαθέτει εσωτερική αυλή.

Απέναντι από το Αρχοντικό Λασσάνη στην Πλατεία Αέρηδων είναι και η οικία Ι. Χατζηκυριάκου, που διατηρεί στη σιδεριά του μπαλκονιού της τη χρονολογία που κτίστηκε, το 1843.

Σήμερα το Αρχοντικό Λασσάνη στεγάζει το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, που ιδρύθηκε το 1991. Περιλαμβάνει τη συλλογή του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη από 1.200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από το 18ο αιώνα ως τις ημέρες μας. Στον κήπο του μουσείου φιλοξενούνται συναυλίες παραδοσιακής μουσικής. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 391646411224197784

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item