Τα γλυπτά της Αθήνας: Νίκη IV - Nike IV.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Νίκη IV - Nike IV.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Νίκη IV

Θέση: Πλατεία Δικαιοσύνης

Έτος τοποθέτησης: 1985

Υλικό κατασκευής: Ορείχαλκος

Καλλιτέχνης: Κυριάκος Καμπαδάκης

Το γλυπτό Νίκη IV βρίσκεται στην πλατεία Δικαιοσύνης (μεταξύ των οδών Σταδίου, Σανταρόζα, Αρσάκη και Πανεπιστημίου). Κατασκευάστηκε το 1985 και είναι μια από τις εξπρεσιονιστικές παραλλαγές του θέματος της Νίκης, με το οποίο ασχολήθηκε εκτενώς ο δημιουργός του, Κυριάκος Καμπαδάκης. Η ονομασία του εν λόγω γλυπτού (Νίκη IV), ίσως μπορεί κανείς να υποθέσει ότι έχει αναφορά στο υπέροχο γλυπτό της ελληνιστικής εποχής, που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και φέρει την ονομασία Νίκη της Σαμοθράκης. Όπως προαναφέρθηκε, ο καλλιτέχνης έχει ασχοληθεί με το θέμα της Νίκης και σε άλλα έργα του, γι’ αυτό και τα αριθμεί ανάλογα.

Ο Κυριάκος Καμπαδάκης γεννήθηκε στη Δράμα το 1938. Από το 1961 έως το 1966 σπούδασε στη Staatliche Hochschule für Bildene Künste του Βερολίνου με δάσκαλο τον P. Dierkes. Στο Βερολίνο έζησε συνολικά 14 χρόνια, όπου άνοιξε και το πρώτο του εργαστήριο γλυπτικής και έγινε μέλος του Επαγγελματικού Συλλόγου Καλλιτεχνών Βερολίνου. Το 1975 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Το 1985 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΚΕΤΒΕ. Ακόμη ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του «Συλλόγου Γλυπτών». Ο Κυριάκος Καμπαδάκης ασχολήθηκε κυρίως με τη χαρακτική και την υπαίθρια γλυπτική. Έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το έργο του έχει αποσπάσει τέσσερα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και έχει παρουσιαστεί σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Κυριάκος Καμπαδάκης πέθανε το 2007. Ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Μ. Παπανικολάου. μιλώντας για την υπαίθρια γλυπτική του καλλιτέχνη, λέει: «Τα υπαίθρια γλυπτά του σε δημόσιους χώρους […] διακρίνονται για το μνημειακό τους ύφος και την εξαιρετικά δυναμική παρουσία τους, ιδιότητες που χαρακτηρίζουν και τα ‘μικρά’ άγνωστα στο ευρύ κοινό έργα του. Η γλυπτική του Καμπαδάκη βασίζεται κυρίως στη γρήγορη εναλλαγή των πλαστικών μερών, στη ρυθμική κίνηση των όγκων, στην παλμικότητα των επιφανειών και στα ρευστά περιγράμματα, που ‘χάνονται’ μέσα στο χώρο, ακολουθώντας μια πορεία που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς». Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 261363667810456074

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item