Oι καλλιτεχνικοί πολυχώροι της Αθήνας: Ωδείο Athenaeum.

 Oι καλλιτεχνικοί πολυχώροι της Αθήνας: Ωδείο Athenaeum.

Του Πάνου Αυγουστή*


Το Ωδείο Athenaeum (Odeon Athenaeum), (προφέρεται "Αθήναιουμ"), είναι ένας σύγχρονος μουσικός πολυχώρος, και διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο της Αθήνας, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στεγάζεται σ΄ ένα σχετικά μεγάλο διώροφο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, εντός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και επί της οδού Αδριανού 3 στο Θησείο. Στους χώρους, του που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα περιλαμβάνονται δύο αίθουσες συναυλιών, αίθουσα μουσικής βιβλιοθήκης, και μεγάλος αριθμός επιμέρους αιθουσών διδασκαλίας μουσικής θεωρίας και πιάνου, εγχόρδων, πνευστών, νηκτών οργάνων, κρουστών, μονωδίας, εργαστήρι όπερας, βυζαντινής μουσικής, μουσικής προπαίδειας, τζαζ, παραδοσιακής μουσικής και σύγχρονου τραγουδιού κ.ά., καθώς και εξειδικευμένα μουσικά σεμινάρια ελληνικά και διεθνή.

Επίσης στους χώρους του πραγματοποιούνται πολλές συναυλίες νέων καλλιτεχνών, κυριακάτικα μουσικά πρωινά, "γκράντ πρι" όπερας, ορατόριο Λιντ (Lead) και πιάνο, αφιερωμένο στην αξέχαστη Μαρία Κάλλας προς τιμή της οποίας και φέρεται το διεθνές αυτό μουσικό κέντρο καθώς και μεγάλη ετήσια συναυλία, επίσης προς τιμή της μεγάλης αοιδού, της οποίας και η προτομή δεσπόζει του χώρου.

Στην αρχή το νεοκλασσικό αυτό κτήριο ανήκε στην οικογένεια Καμπά. Τότε το υπόγειο ήταν διασκευασμένο σε μεγάλο κελάρι. Στη συνέχεια και κατά τον μεσοπόλεμο πέρασε στα χέρια τραπεζίτη, ο οποίος όμως, λόγω της μεγάλης υποβάθμισης που επήλθε στη περιοχή, το επώλησε αργότερα σε βιοτεχνία. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το κτήριο επιτάχθηκε από τους Ιταλούς για τις ανάγκες της φρουράς της περιοχής. Μετά την απελευθέρωση πέρασε σε άλλες βιοτεχνίες, μεταξύ των οποίων και γνωστή εταιρία κατασκευής φερμουάρ. Η διαδοχή ιδιοκτησίας συνεχίσθηκε μέχρι που έφθασε στο σημείο η περαιτέρω ανακαίνισή του να είναι πολυδάπανη, με συνέπεια σχεδόν να εγκαταλειφθεί μέχρι που ανέλαβαν δύο δραστήριες γυναίκες και ίδρυσαν το Ωδείο και με τη συμπαράσταση του κράτους δημιούργησαν τον εξαίρετο αυτό πολυχώρο. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7900662899717870951

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item