Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Χριστόφορος Ζήκας.

 Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Χριστόφορος Ζήκας.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Χριστόφορος Ζήκας γεννήθηκε στη Σιταριά Ιωαννίνων το 1938 . Μεγάλωσε στα Ιωάννινα και από τις πρώτες τάξεις του γυμνάσιου ακολουθώντας άλλους συμπατριώτες του ήρθε στην Αθήνα .

Φοίτησε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη με δάσκαλο το Μάνο Κατράκη και στην ανωτέρα σχολή κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου.

Ήταν σπουδαστής της δραματικής σχολής όταν πρωτοεμφανίστηκε στο θίασο της περιηγητικής λέσχης με διευθυντή και σκηνοθέτη τον Πέλο Κατσέλη, που ανέβασε το θεατρικό έργο του Νότη Περγιάλη το «Μεσολόγγι».

Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικός κινηματογράφος, ενώ έγραψε και το σενάριο για κάποιες από αυτές.

Φιλμογραφία

Σιδηρά κυρία (1983)

Κάτω τα χέρια από τα νιάτα (1983)

Φυλακές ανηλίκων (1982) [ο πατέρας του Στέφανου]

Χάρρυ Κλυνν αλαλούμ (1982)

Μετεωρόλιθος (1981)

Αδέλφια μου αλήτες πουλιά (1971)

Γράμμος (1971) [Γιώργος]

Ο Αρχιψεύταρος (1971)

Κατάχρησις εξουσίας (1971)

Οι άντρες ξέρουν να αγαπούν (1971)

Ερωτομανείς (1971) [ψαράς]

Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970)

Η ζούγκλα των πόλεων (1970)

Η λιτανεία των ηρώων (1970)

Ακόμα μια φορά… πριν ξεψυχήσω (1970)

Υπολοχαγός Νατάσα (1970)

Ο τελευταίος αιχμάλωτος (1970)

Η σκλάβα (1970)

Η ζούγκλα των πόλεων (1970)

Η σφραγίδα του Θεού (1969)

Αγάπησα έναν προδότη (1969)

Ο Νταβελης (1969)

Το νησί της Αφροδίτης (1969)

Γοργοπόταμος (1968)

Η καρδιά ενός αλήτη (1968)

Ξεριζωμένη γενιά (1968)

Αγάπη και αίμα (1968)

Ο τίμιος δρόμος (1968)

Θα τα κάψω τα λεφτά μου (1968)

Βυζαντινή ραψωδία (1968)

Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)

Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου (1968)

Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967)

Τρούμπα 67 (1967)

Χάιδω (1967)

Ο προδότης (1967)

Ο Σακαφλιάς (1967)

Κοκοβιός και Σπάρος στα δίχτυα της αράχνης (1967)

Η κοινωνία μας αδίκησε (1967) [Λουκάς]

Αυτή η γη είναι δική μας (1967)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Κοινωνία ώρα μηδέν (1966)

Τα δίχτυα της ντροπής (1965)

Η έξοδος του Μεσολογγίου (1965)

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965)

Το νησί της Αφροδίτης (1965)

Νυχτοπερπατήματα (1964)

Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964)

Σταυραετοί (1963)

Ταξίδι (1962)

Εταιρία θαυμάτων (1962)

Το ποτάμι (1960)

Η λίμνη των στεναγμών (1959). Πηγή: ellinikoskinimatografos.gr


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5683508454161640012

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item