Oι οδοί της Αθήνας: Οδός Σοφοκλέους.

 Oι οδοί της Αθήνας: Οδός Σοφοκλέους.

Του Πάνου Αυγουστή*


Η Οδός Σοφοκλέους είναι δρόμος του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Πλατεία Ομονοίας (στη συνοικία της Ομόνοιας). Η Σοφοκλέους έμεινε γνωστή ως η οδός του Χρηματιστηρίου των Αθηνών,[1] δρόμο τον οποίο συχνά επικαλούνταν οι οικονομικοί αναλυτές κατ' αντιστοιχία με τους δρόμους που στεγάζουν διεθνή χρηματιστήρια, όπως η Wall Street στη Νέα Υόρκη. Ο όρος χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, αν και μη δόκιμος, μετά τη μετεγκατάσταση στην Λεωφόρο Αθηνών στον Ελαιώνα. Έλαβε το όνομα της από τον αρχαίο Έλληνα τραγωδό Σοφοκλή. Ξεκινά από την οδό Πειραιώς και καταλήγει κοντά στην οδό Σταδίου, στις οδούς Πεσματζόγλου και Αριστείδου. Έχει μήκος περίπου 600 μέτρων.

Ο ιστορικός δρόμος σήμερα εντοπίζεται στο πολυφυλετικό γκέτο των Αθηνών όπου στεγάζεται πληθώρα οικονομικών μεταναστών από Ευρώπη, Αφρική και Ασία και αντιμετωπίζει προβλήματα συμφόρησης, ενώ συχνές είναι και οι καταγγελίες των καταστηματαρχών για παραβατικές ενέργειες στην περιοχή, γεγονότα που οδήγησαν στον αστικό της μαρασμό. Επίσης στην Σοφοκλέους βρίσκεται η κεντρική Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής, και με βάση την Σοφοκλέους δραστηριοποιείται, ανάμεσα σε άστεγους και μετανάστες, η χριστιανική φιλανθρωπική διακονία Πλησίον.

Ιστορικό

Η επίσημη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών τοποθετείται στις 30 Σεπτεμβρίου 1876, οπότε εκδόθηκε η ιδρυτική απόφαση της τότε κυβέρνησης Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Πρώτη επίσημη στέγη ήταν ο χώρος του κεντρικού Ταχυδρομείου στην πλατεία Κοτζιά.

Σύντομα μετακόμισε στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους.

Τα έτη 1885-1891 εδράστηκε σε κτίριο της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ερμής» στην οδό Σοφοκλέους 11.

Το 1928 υπογράφηκε η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για μεταφορά στο ιστορικό Χρηματιστήριο στην οδό Σοφοκλέους.

Τη 19η Δεκεμβρίου 1934 το κτίριο εγκαινιάστηκε με επισημότητα και ήταν έργο του Νικόλαου Ζουμπουλίδη.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο τα διάφορα «αστυνομικού» χαρακτήρα μέτρα ατόνησαν οι μεσίτες της «ελεύθερης» αγοράς επιδίδονταν στην αγοροπωλησία λιρών στους δρόμους γύρω από το κτίριο της οδού Σοφοκλέους.

Την 21η Σεπτεμβρίου 1999 καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή όταν ο δείκτης έφτασε στις 6.484,38 μονάδες, λειτουργώντας ως κράχτης για μικροαποταμιευτές, οι οποίοι μέσα σε λίγα χρόνια έχασαν πάνω από εκατό δισ. ευρώ.

Μοντέρνα οκταώροφα κτήρια κατασκευάστηκαν στην οδό, στα περισσότερα τμήματα της, ενώ ακόμη παραμένουν νεοκλασικά κτήρια. Επίσης, προστέθηκαν φωτεινοί σηματοδότες στις διασταυρώσεις με τις οδούς Πειραιώς, Σωκράτους, Αθηνάς και Αιόλου ενώ προστέθηκε και φωτισμός.

Σημαντικά κτίρια

Το παλιό ξενοδοχείο «Πίνδαρος» επί της Σοφοκλέους 24.

Το κτήριο της κεντρικής διοίκησης Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στη γωνία Αιόλου και Σοφοκλέους.

Το κτίριο του τμήματος οικονομικών επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών επί της Σοφοκλέους 1.

Η Στοά Αθηνών στη Σοφοκλέους 47 που οδηγεί στην Πλατεία Θεάτρου.

Η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία της Πεντηκοστής στη Σοφοκλέους 52.

Το Ακίνητο επί της Σοφοκλέους 6 το όποιο ακόμα και σήμερα ανήκει στο νομικό πρόσωπο της Τραπέζης Της Ανατολής.

και εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1238268051364206396

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item