Τα διατηρητέα κτίρια της Αθήνας: Στοά Νικολούδη.

 Τα διατηρητέα κτίρια της Αθήνας: Στοά Νικολούδη.

Του Πάνου Αυγουστή*


Η Στοά Νικολούδη βρίσκεται στην Αθήνα μεταξύ των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) - στο νούμερο 41 και της Σταδίου. Είναι μια από τις στοές που απέκτησε η Αθήνα προς το τέλος του 19ου αιώνα, σε αντιγραφή στοών που υπήρχαν ήδη σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και έχει χαρακτηριστεί μαζί με το κτίριο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 41 ιστορικά διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνη.

Σύντομο ιστορικό

Ο σχεδιασμός της Στοάς έγινε το 1897 απ' τον Αλέξανδρο Νικολούδη, ο οποίος ήταν την εποχή εκείνη φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών των Παρισίων. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1918. Το 1938 η Στοά ανακαινίστηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή, καθώς από πάνω από αυτήν χτίστηκε το μέγαρο γραφείων που υπάρχει. Το 1944, αμέσως μόλις πέθανε ο Νικολούδης την ονόμασαν Στοά Νικολούδη, προς τιμήν του, όνομα το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα. Μέχρι το 1977, μέχρι που κατεδαφίστηκε το κτίριο της Alpha Bank, μέρος της στοάς ήταν κατειλημμένο από αυτό. Τελευταία ανακαίνισή της έγινε το 2001.

Διατηρητέο μνημείο

Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού του 1995, 77 χρόνια μετά την κατασκευή της, χαρακτηρίζει ιστορικά διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης το κτίριο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 31 μαζί με τη Στοά Νικολούδη, γιατί αποτελούν μαζί χαρακτηριστικό δείγμα του έργου του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη με αξιόλογη σύνθεση, λειτουργία και τυπολογία, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει από την εποχή του μεσοπολέμου. Τα χαρακτηρίζουν επίσης σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και την Αρχιτεκτονική και Πολεοδομική εξέλιξη της πόλης των Αθηνών. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 8432463219745997722

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item