Τα κτίσματα της Ακροπόλεως: Ιερό του Πανδίονος.

 Τα κτίσματα της Ακροπόλεως: Ιερό του Πανδίονος.

Του Πάνου Αυγουστή*


Το Ιερό του Πανδίονος είναι η ονομασία που συχνά αποδίδεται στα ερείπια ενός κτίσματος στη νοτιοανατολική άκρη της Ακρόπολης Αθηνών. Τα θεμέλια του βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές για την κατασκευή του παλαιού μουσείου Ακρόπολης (1865-1874).

Βρίσκεται 25 μ. ανατολικά από το κτίριο του Παρθενώνα. Αρχικά, ο χώρος ο οποίος κατελάμβανε ήταν χαρακτηρισμένος ως εργαστήριο αλλά σύμφωνα με νεώτερες έρευνες, καθίσταται πιθανότερη η ταύτισή του με το σημαντικό ιερό του μυθικού ήρωα και βασιλέα των Αθηνών Πανδίονος, υιού του Εριχθονίου ή του Κέκροπος, το οποίο οι αρχαιολόγοι τοποθετούσαν παλαιότερα στα βορειοανατολικά των Προπυλαίων.

Το διαστάσεων 40x17 μέτρων ορθογώνιο αίθριο κτίριο, το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., ήταν χωρισμένο σε δύο ίσα τμήματα από έναν τοίχο. Είχε πρόσοψη δυτικά-νοτιοδυτικά. Η είσοδος του κτιρίου βρισκόταν σε μια προεξέχουσα στοά στη δυτική πλευρά.

Η ονομασία του προέρχεται από το τεκμήριο πως το κτίριο βρισκόταν στη θέση του ηρώου του Πανδίονος, του επωνύμου ήρωα της Πανδιόνιδος φυλής (συχνά υποτίθεται πως επρόκειτο για έναν από τους δύο θρυλικούς βασιλείς της Αθήνας, Πανδίων Α΄ ή Πανδίων Β΄), το οποίο ήταν γνωστό πως βρισκόταν κάπου στην Ακρόπολη.

Στο χώρο αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, τα μέλη της Πανδιονίδος φυλής, συγκεντρώνονταν για να τελέσουν τα Πάνδια. Επρόκειτο για εορτή πολιτικού χαρακτήρα αφιερωμένη στον Δία η οποία συνόδευε τους εορτασμούς των Μεγάλων Διονυσίων κατά τον μήνα Ελαφηβολιώνα (μέσα Μαρτίου - μέσα Απριλίου). Σταδιακά η σημασία της εορτής αυτής έσβησε, γεγονός που ίσως να συνετέλεσε στην εγκατάλειψη του χώρου. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7291190328504367053

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item