Τα γλυπτά της Αθήνας: Mνημείο Πεσόντων Φοιτητών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Student World War I Memorial.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Mνημείο Πεσόντων Φοιτητών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Student World War I Memorial.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Μνημείο Πεσόντων Φοιτητών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Θέση: Προαύλιος χώρος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30

Έτος Κατασκευής: 1918 - 1919

Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο

Καλλιτέχνης: Γεώργιος Παπαγιάννης

Εμπνευσμένο από τους τύπους της επιτύμβιας γλυπτικής, το μνημείο αποτελείται από στήλη, με επίστεψη ανθέμιο ενταγμένο σε συμπαγές φόντο. Η πρόσοψη της κοσμείται με έξεργο ανάγλυφο γυναικείας φτερωτής μορφής, που συμβολίζει τη Νίκη, με πρότυπο τη Νίκη του Παιωνίου. Η μορφή εκτείνεται εκτός στήλης. Με το αριστερό χέρι υψωμένο, κρατάει το ιμάτιο που ανεμίζει, προσδίδοντας κίνηση, ενώ στο δεξί κρατάει κλαδί δάφνης. Το έργο έχει ομοιότητες με την αντίστοιχη στήλη στη μνήμη του Παύλου Μελά, που φιλοτεχνήθηκε από το Λάζαρο Σώχο. Το βαθμιδωτό βάθρο κοσμείται στην πρόσοψη με ανάγλυφο δικέφαλο αετό. Στην πρόσοψη της στήλης, χαμηλά και δεξιά, η υπογραφή του γλύπτη: «Γ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ». Στην πρόσοψη της στήλης πάνω από την ανάγλυφη μορφή της Νίκης, η επιγραφή: «ΕΠΙ ΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ζ. ΓΑΖΕΠΗ». Και ακολούθως, το επίγραμμα του καθηγητή Χ. Ανδρούτσου: «ΟΝΟΜΑΤ ΗΙΘΕΩΝ ΚΛΥΤΑ ΜΗΝΥΕΙ ΛΙΘΟΣ ΗΔΕΟΙ ΠΡΟ ΦΙΛΗΣ ΠΑΤΡΗΣ ΕΝ ΠΡΟΜΑΧΟΙΣ ΕΘΑΝΟΝ ΣΥΜΦΥΛΟΙΣ ΤΕΥΧΟΝΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΗΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΝ ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ Δ’ ΑΡΕΤΗΣ ΜΝΗΜ ΕΛΙΠΟΝ ΦΘΙΜΕΝΟΙ ΕΤΕΙ 1918 – 19». Αριστερά στο πλάι της στήλης είναι χαραγμένα τα ονόματα των πεσόντων φοιτητών: «ΝΙΚ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ / ΝΙΚ. Ι. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ / ΑΝΤ. Κ. ΚΑΡΥΑΜΠΑΣ / ΗΛ. Μ. ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ / Γ.Π. ΙΓΓΛΕΣΗΣ / ΑΡΙΣΤΟΦ. Κ. ΤΖΙΑΤΑΣ / ΑΛΕΞ. Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ / ΣΩΤ. Θ. ΓΥ...ΑΚΗΣ / ΕΥΣΤ. Ν. ΔΟΓΑΝΗΣ / ΛΕΩΝ ΚΑΒΑΚΟΥΛΑΚΗΣ / ΝΙΚ. Α. ΚΑΡΑΦΥΛΛΗΣ / Γ.Ι. ΜΙΧΑΛΑΚΕΑΣ / ΑΘ. Μ. ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ / ΜΙΧ. Π. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ / ΕΜΜ. Γ. ΤΖΟΥΤΖΟΥΡΑΚΗΣ / ΑΛΕΞ. Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ / ΝΙΚ. Ι. ΧΟΥΣΙΑΦΗΣ / ΠΑΝΑΓ. Ι. ΚΩΤΣΗΡΕΑΣ / ΝΙΚ. ΑΘ. ΚΑΡΑΜΦΥΛΛΗΣ / ΣΤ. Δ. ΧΑΤΖΙΚΩΣΤΑΝΤΗΣ / ΑΝΤΩΝ. ΠΑΡΑΣΚΑΚΙΣ / ΕΜΜ. Γ. ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ / ΧΡΙΣ. Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ / ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΡΛ...ΑΜΑΣ / ΣΤΑΥΡ. Θ. ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ / ΜΑΡΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ». Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου ενέκρινε την πίστωση για την ανέγερση του μνημείου το 1918, στον κήπο του Πανεπιστημίου, απέναντι ακριβώς από την ήδη εγκατεστημένη στήλη για τους πεσόντες φοιτητές στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1919 επί πρυτανείας Γεωργίου Γαζέπη.

Ο γλύπτης Γεώργιος Παπαγιάννης (1860 – 1920) σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Διακρίθηκε στην απεικόνιση μορφών της Επανάστασης. Σπουδαιότερα έργα του θεωρούνται προτομές ηρώων του 1821, που φιλοτέχνησε για την έπαυλη Θων, που βρισκόταν στην αθηναϊκή συνοικία Αμπελόκηποι. Φιλοτέχνησε επίσης και πολλά ηρώα επαρχιακών πόλεων. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2273566467247719463

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item