Oι βιβλιοθήκες της Αθήνας: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

 Oι βιβλιοθήκες της Αθήνας: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Του Πάνου Αυγουστή*


Η Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι Ελληνική δημόσια βιβλιοθήκη.

Ιστορική αναδρομή

Ιδρύθηκε το 1844 από την πρώτη Βουλή που συνήλθε μετά το Σύνταγμα του 1844. Τα βιβλία της Βιβλιοθήκης της Βουλής αποτεφρώθηκαν κατά την πυρκαγιά του πρώτου Βουλευτηρίου. Μετά την πυρκαγιά λειτούργησε σε ιδιωτική οικία, και μετά εγκαταστάθηκε στο νέο κτίριο της Βουλής. Έφορος της βιβλιοθήκης διετέλεσε ο βουλευτής Τιμολέων Φιλήμων, ο οποίος στην δεκαετία 1877 - 1887 αφοσιώθηκε στην ανάπτυξή της. Την οργάνωση και κατάρτιση του καταλόγου της ανέλαβε ο Παναγιώτης Καλογερόπουλος, που διηύθυνε την βιβλιοθήκη πενήντα χρόνια. Από το 1912 απόκτησε κατάλληλο κτίριο κοντά στο Βουλευτήριο. Από το 1926 κτίστηκε και νέο περίπτερο με δαπάνη του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Κατάρτιση της βιβλιοθήκης

Περιέχει πολύτιμη συλλογή εφημερίδων και χειρογράφων. Απευθύνεται κυρίως στους βουλευτές και στους επιστημονικούς συνεργάτες τους καθώς και στο ευρύ κοινό. Κύριος σκοπός της είναι η υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου, η εξυπηρέτηση των ερευνητικών διαδικασιών των χρηστών της και η κάλυψη των πληροφοριακών τους αναγκών μέσα από τις υπηρεσίες και τις πηγές πληροφόρησης που τους παρέχει. Επιμέρους στόχοι της είναι, ο συνεχής εμπλουτισμός της από υλικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μελών της και παράλληλα η συντήρηση και οργάνωσή του, η διαχείριση των χρηματοοικονομικών πόρων, η συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες και δημόσιους φορείς και η απασχόληση εκπαιδευμένου προσωπικού ικανό για καθοδήγηση των χρηστών στους χώρους της βιβλιοθήκης. Στην ανάπτυξη της βιβλιοθήκης, συνέβαλε ο Τιμολέοντας Φιλήμων, βουλευτής Αττικής, ο οποίος προσκάλεσε δωρεές από το εσωτερικό και το εξωτερικό με αποτέλεσμα την αύξηση των τόμων του έντυπου υλικού της.

Οι συλλογές της περιλαμβάνουν υλικό σε θέματα κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος και αποτελούνται από περίπου 70.000 τόμους βιβλίων, 2.000 τίτλους ελληνικών και ξένων περιοδικών, 5.000 τίτλους ελληνικών και ξένων εφημερίδων, μικροταινίες, έργα τέχνης, πλήρη σειρά της εφημερίδος των συζητήσεων της Βουλής και των πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας. Επιπλέον, αποτελούνται από σπάνια βιβλία της περιόδου 1471-1850, συλλογή χαρτών και χαρακτικών, πρωτότυπα των Ελληνικών Συνταγμάτων, πρωτόκολλα ορκωμοσίας βασιλέων και προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, σπάνιες προεπαναστατικές εφημερίδες, χειρόγραφους κώδικες και σημαντικά ιστορικά λυτά έγγραφα σχετικά με την Νεώτερη Ελληνική Ιστορία καθώς και προσωπικές βιβλιοθήκες πολιτικών όπως των Ιωάννη Μεταξά, Γεωργίου Καφαντάρη, Ι. Σιδέρη, Παναγή Τσαλδάρη κ.ά.

Η βιβλιοθήκη, παράλληλα, παρακολουθεί τις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών και έχει ψηφιοποιήσει μέρος των συλλογών της με στόχο να παρέχει τη δυνατότητα περιήγησης μέσω του Διαδικτύου από τους χρήστες. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει ψηφιοποιημένες μικροταινίες (περισσότερες από 15.000), ψηφιοποιημένα συντάγματα (ελληνικά συνταγματικά κείμενα της περιόδου τέλη 18ου-μέσα 19ου αιώνα, ψηφιοποιημένα πρακτικά (Ιστορικό Κοινοβουλευτικό Αρχείο 1843-1967) και αρχειακή συλλογή δημόσιων εγγράφων σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση και την περίοδο της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Σήμερα, λόγω του μεγάλου της όγκου στεγάζεται σε τρία σημεία της Αθήνας:

Μέγαρο της Βουλής, όπου στεγάζεται η Κεντρική Βιβλιοθήκη η οποία περιλαμβάνει βιβλία που αφορούν στις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, Νομική, Κοινωνιολογία, Φιλολογία, Ιστορία και Γεωγραφία

Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει βιβλία που αφορούν στις επιστήμες των Μαθηματικών, Φυσικής, Ανθρωπολογίας, Φιλοσοφίας, Θεολογίας, Ιατρικής, τις Στρατιωτικές Επιστήμες, την ελληνική και ξένη Λογοτεχνία και τις Καλές Τέχνες

πρώην Καπνεργοστάσιο, στο οποίο στεγάζονται τα τμήματα Μικροφωτογράφισης, Ηλεκτρονικής Αποθήκευσης και συντήρησης Έργων Τέχνης και Εντύπων. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1661408260525848484

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item