Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Παύλος Καταπόδης.

 Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Παύλος Καταπόδης.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Παύλος Καταπόδης (αναγράφεται λανθασμένα και ως Κατωπόδης) γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1904. Αυτοδίδακτος ηθοποιός που πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο 1933 με το θίασο Κυριάκου Μαυρέα. Προηγουμένως εργαζόταν ως τυπογράφος. Συνεργάστηκε στη συνέχεια με μια πλειάδα εκλεκτών πρωταγωνιστών (Μάνο Φιλιππίδη, Γιάννη Πρινέα, Βασ. Αργυρόπουλο, Βασ. Λογοθετίδη, Μαρ. Κοτοπούλη, Μίμη Φωτόπουλο, Ντίνο Ηλιόπουλο, και τελευταία με τον Δημ. Μυράτ) και εξελίχτηκε σε επιτυχημένο κωμικό τυπίστα . Μάλιστα με το Μίμη Φωτόπουλο συμμετείχε στην αξέχαστη επιτυχία "Ο καλός στρατιώτης Σβέϊκ". Είχε γίνει γνωστός και με το παρωνύμιο "Πρόκας". Πλούσια εξάλλου είναι η κινηματογραφική παρουσία του ήδη από την εποχή του βωβού κινηματογράφου. Έχει γράψει μερικά κινηματογραφικά σενάρια. Ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση. Σταμάτησε τις εμφανίσεις του το 1967 λόγω ασθένειας και απεβίωσε το 1972.

Σημ.: Ο Παύλος Καταπόδης δεν συμμετείχε στην ταινία "Γκόλ στον έρωτα" του 1953. Ο αναγραφόμενος συνώνυμος Π. Καταπόδης είναι ο ένας από τους μικρούς της γειτονιάς.

Φιλμογραφία

Το λάβαρο του 21 (1929)

Μια ζωή ξαναρχίζει (1947)

Το τάμα της Αννούλας (1951)

Το στραβόξυλο (1952) [Περικλής]

Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1953) [Θωμάκος (στο μπακάλικο)]

Οι παπατζήδες (1954) [πρόεδρος δικαστηρίου]

Χαρούμενο ξεκίνημα (1954) [κλητήρας]

Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955) [αόμματος Β']

Ο ζηλιαρόγατος (1956) [ταξιτζής]

Της νύχτας τα καμώματα (1957)

Αδέκαροι ερωτευμένοι (1958) [βαρήκοος ]προϊστάμενος

Χαρούμενοι αλήτες (1958) [κομπάρσος στα παρασκήνια]

Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ (1960) [σκηνοθέτης στο "Λυρικόν"]

Ζητείται ψεύτης (1961) [Γεωργίου (για δάνειο)]

Ποιά ειναι η Μαργαρίτα (1961) [Μπαρμπα-Νικόλας]

Ευτυχώς... τρελλαθηκα! (1961) [Διοικητής Πυροσβεστικής]

Χωρίς μητέρα (4 αδέλφια) (1961) [Πρόκας]

Ο θάνατος θα ξανάρθει (1961) [Ιατροδικαστής]

Οι τρείς σωματοφύλακες (1962)

Δουλειές του ποδαριού (1962) [Εφοριακός]

Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης (1962) [Φορτούλας]

Μη βαράτε όλοι μαζί (Οι αετονύχηδες) (1962) [Φαρμακοποιός]

Τα κοθώνια του θρανίου (1962) [Κυρ-Αποστόλης φωτογράφος]

Ο τρελλάρας (1963) [ασθενής στο ΙΚΑ]

Τα παιδιά της Μανταλένας (1963)

Οι κολασμένοι (1963) [Δημήτρης]

Το κάθαρμα (1963)

Όταν η μοίρα προστάζει (1964) [Πρόκας]

Αλύγιστη στη ζωή (1964) [Μουρντάρης εργοδότης]

Στοργή (1965)

Ο κατήφορος μιας ορφανής (1966). Πηγή: greekactor.blogspot.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1409067605801520164

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item