Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Παναγιώτης Καραβουσιάνος.

 Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Παναγιώτης Καραβουσιάνος.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Παναγιώτης Καραβουσιάνος γεννήθηκε το 1908. Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Μέλος του Σ.Ε.Η. από το 1936. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του έπαιξε «πρόζα», συνεργαζόμενος με κορυφαίους θιάσους («Εθνικού Θεάτρου», Μ. Κοτοπούλη, κ.λπ.).

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου στρατεύτηκε και πολέμησε.

Στην Κατοχή ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ. Κατά τη διάρκεια των “Δεκεμβριανών” κι όταν η Πολιτοφυλακή του ΕΛΑΣ είχε συλλάβει την μεγάλη ηθοποιό της εποχής Ελένη Παπαδάκη, αυτός το έμαθε τυχαία και την επισκέπτηκε στα κρατητήρια ενώ δεν μπόρεσε να αποτρέψει την εκτέλεσή της.

Μάλιστα λέγεται ότι όταν την αντίκρυσε της φίλησε το χέρι (η Παπαδάκη είχε φροντίσει ώστε το παιδί του να μπει στα κατοχικά συσσίτια κι έτσι να επιβιώσει). Μεταπολεμικά μεταπήδησε στο λυρικό θέατρο και διετέλεσε για πολλά χρόνια στέλεχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ανήκε στην ιδρυτική ομάδα χορωδών της νεοσύστατης ΕΛΣ. Κατά την περίοδο 1940/61 ερμήνευσε επίσης δευτερεύοντες και βοηθητικούς ρόλους σε περισσότερες σε 12 όπερες και οκτώ οπερέτες, σε 45 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών, οι περισσότερες των οποίων ήσαν πρώτες παρουσιάσεις έργων από την ΕΛΣ.

Εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, στις όπερες Η νυχτερίδα “Die Fledermaus” (εναρκτήρια παραγωγή του θεσμού), Μαντάμα Μπαττερφλάι “Madama Butterfly”, Η απαγωγή από το σεράι “Die Entführung aus dem Serail”, Ο κουρέας της Σεβίλλης “Il barbiere di Siviglia”, Τζάννι Σκίκκι “Gianni Schicchi”, Ναμπούκκο “Nabucco”, Μανόν “Manon”, Μποέμ “La bohème”, Ναμπούκκο “Nabucco”, Ο Βασιλιάς Ανήλιαγος, Η πουλημένη μνηστή “Prodaná nevěsta”, Μπορίς Γκοντουνόφ, Τόσκα “Tosca”, Χοβάντσινα (Υπόθεση Χοβάνσκι). Επίσης στις οπερέτες: Στα παραπήγματα, Η Ολλανδέζα “Das Hollandweibchen”, Παγκανίνι “Paganini”, Η πριγκίπισσα της Σασσώνος, Ο βαρώνος ατσίγγανος “Der Zigeunerbaron”, Το ρόδο του Τυρόλου “Der Vogelhändler”, Το σπίτι των τριών κοριτσιών “Das Dreimädelhaus”

Στον κινηματογράφο ερμήνευσε δεύτερους και τρίτους ρόλους και πάντα το ρόλο του “σκληρού”. Το γιγαντιαίο παράστημά του και η επιβλητική του παρουσία είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλεί τον κινηματογραφικό φόβο των πρωταγωνιστών.

Σε πολλές ταινίες εμφανίζεται και ως Παναγιώτης Καραβουσάνος.

Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Παρασκευή (Βιβή) Καραβουσιανού που πέθανε το 1967.

Ο Παναγιώτης Καραβουσιάνος έφυγε από τη ζωή το 1973(με επιφύλαξη) σε ηλικία 65 ετών.

Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος ταινίας

1948 Μαρίνος Κοντάρας

1950 Οι απάχηδες των Αθηνών

1951 Προ παντός ψυχραιμία

1952 Δυο κοθώνια στο ναυτικό

1953 Γενίτσαρος

1953 Το σωφεράκι

1954 Γκολ στον έρωτα

1954 Το κορίτσι της γειτονιάς

1955 Τζο ο τρομερός

1956 Γραφείο συνοικεσίων

1956 Δολλάρια και όνειρα

1959 Όσο Υπάρχουν Γυναίκες

1959 Η λίμνη των στεναγμών

1959 Κρυστάλλω

1959 Ο Ηλίας του 16ου

1960 Never on Sunday

1960 Για την αγάπη μιας ορφανής

1960 Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες

1960 Μανταλένα

1960 Τα Ντερβισόπαιδα

1960 Τα κίτρινα γάντια

1960 Το Κλωτσοσκούφι

1960 Το αγρίμι

1961 Για σένα την αγάπη μου

1961 Ζητείται ψεύτης

1962 Δέκα μέρες στο Παρίσι

1962 Δουλειές του ποδαριού

1962 Του Κουτρούλη ο γάμος

1963 Ο Ιππόλυτος και το βιολί του

1963 Οι σκανδαλιάρηδες

1963 Πολυτεχνίτης κι’ Ερημοσπίτης

1963 Τρίτη και 13

1963 Τύφλα νάχη ο Μάρλον Μπράντο

1964 Έξω φτώχεια και καλή καρδιά

1964 Ο καταφερτζής

1964 Τα 201 καναρίνια

1964 Χωρίς γονείς κι αδέλφια

1965 Είναι ένας τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος

1965 Κάλλιο πέντε και στο χέρι

1965 Ο Μετανάστης

1965 Ο ουρανοκατέβατος

1965 Πράκτορες 005 εναντίον χρυσοπόδαρου

1965 Το βλακόμουτρο

1966 Επιχείρησις όρμα χοντρέ

1966 Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια

1966 Ο μπαμπάς μου ο τέντι μπόις

1966 Οι κυρίες της αυλής

1966 Φίφης ο ακτύπητος

1967 Μανωλάκης ο Τέντυ Μπόυ

1967 Τι κι αν γεννήθηκα φτωχός

1968 Ο γίγας της Κυψέλης

1968 Ο φιγουρατζής

1969 Ο άνθρωπος της καρπαζιάς. Πηγή: ellinikoskinimatografos.gr


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 8551579937353159653

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item