Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Γιάννης Κανδύλας.

 Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Γιάννης Κανδύλας.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Γιάννης Κανδήλας γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1932 και ήταν Έλληνας ηθοποιός,σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας.

Σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Την περίοδο της στρατιωτικής θητείας του παρουσίασε εκπομπές λόγου στην ΕΡΤ Καβάλας, τότε Στρατιωτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Καβάλας σε συνεργασία με τις μετέπειτα ηθοποιούς Βούλα Αβραμίδου και Βέτα Προέδρου.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ταινία, ”Η Δούκισσα της Πλακεντίας” της Μαρίας Πλυτά το 1956 όπου ερμήνευσε το ρόλο του πρίγκιπα ‘Οθωνα.

Aπό τους πρώτους πρωταγωνιστικούς ρόλους που έχει ερμηνεύσει στο θέατρο ήταν ο ρόλος του Φον Δημητράκη στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Ψαθά, το 1958.

Έπαιξε στο θέατρο,στο ραδιόφωνο και στον κινηματογράφο . Διασκεύασε βιβλία λογοτεχνίας για την τηλεόραση.Έγραψε σενάρια για σήριαλ,για το ραδιόφωνο,για τον κινηματογράφο και θεατρικά έργα. Έμενε στον Υμηττό και πέθανε από καρκίνο του ύπατος, το 1988.

Φιλμογραφία

Η κόντρα (1983) [Μπένος]

Παγίδα στην Ελλάδα (1982)

Το αίμα των αγαλμάτων (1981)

Έξι διεστραμμένες ζητούν δολοφόνο (1976) [Πολ]

Επαγγελματίες ρεμάλια (1976)

Καυτές διακοπές (1976)

Συνομωσία στη Μεσόγειο (1975) [Κος Callahan]

Δολοφονήστε τον Μακάριο (1975)

Τα χρώματα της ίριδος (1974)

Παύλος Μελάς (1974)

Τα λιονταράκια (1974)

Οι απάνθρωποι (1973)

Αιχμάλωτοι του μίσους (1972)

Επιχείρησις Κράιπε ο τάφος του Γ`Ράιχ (1972)

Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)

Η Ρένα είναι «οφ-σάιντ» (1972)

Μέρες του ’36 (1972) [Κριεζής]

Το φρούριο των αθάνατων (1971)

Ζωή χωρίς χαμόγελο (1971)

Στη μάχη της Κρήτης (1970)

Δεν υπάρχουν λιποτάκτες (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Μια γυναίκα στην Αντίσταση (1970)

Μάρθα. Η γυναίκα του πόνου (1970)

Αδυναμίες (1969)

Άδικη κατάρα (1967)

Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων (1967)

Προξενήτρα πράκτωρ 017 (1966)

Επικίνδυνη αποστολή (1961)

Η Δούκισσα της Πλακεντίας (1956). Πηγή: ellinikoskinimatografos.gr


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7067872245096310523

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item