Oι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Καρύδης Ντίνος.

 Oι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Καρύδης Ντίνος.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Ντίνος Καρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Αριστούχος της Δραματικής Σχολής Αθηνών, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον πρωτοποριακό θίασο της ΔΩΔΕΚΑΤΗΣ ΑΥΛΑΙΑΣ στο έργο του Γ. Ανδρίτσου “Το σαλιγκάρι”, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γιαννιση.

Την ίδια περίοδο, συμμετείχε στην εμβληματική παράσταση Χατζιδάκι-Αργυράκη-Χορν, “Οδός ονείρων”, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.

Με την αποστράτευσή του από το 1966 μέχρι το 1982, συνεργάστηκε με τους περισσότερους θιάσους της τότε θεατρικής Αθήνας, όπως Καρέζη/ Καζάκου- Βουγιουκλάκη/ Παπαμιχαήλ-Ρίζου- Χορν-Φωτόπουλου-Βουτσά-Ηλιόπουλου.

Το 1983 μαζί με την Τζούλια Αργυροπούλου -σύζυγό του- και άλλους εραστές της…

νεώτερης Ελληνικής Δραματουργίας, ίδρυσαν την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΥΛΑΙΑ.

Στην εικοσαετή και πλέον πορεία της η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΥΛΑΙΑ παρουσίασε με επιτυχία στην

Αθήνα και στην ευρύτερη περιφέρεια, έργα σημαντικών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.

Ενδιάμεσα, συνεργάστηκε με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, Βόλου, Βέροιας, Σερρών, Μοντέρνο θέατρο, θίασο Πέτρου Φιλιππίδη, Ανοιχτό θέατρο, θίασο Πέμης Ζούνη, Αμφιάρειο Ηρώς Μουκίου, F.S. Production του Φ. Συνοδινού- Β. Παναγόπουλου και με τη Θεατρική Εστία κ.α.

Έχει συμμετοχή σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, σε θέατρα Δευτέρας στην ΕΡΤ, σε θεατρόμορφες εκπομπές συνέχειας στο κρατικό ραδιόφωνο, καθώς και σε μεταγλωττισμένες τηλεοπτικές σειρές.

Φιλμογραφία

Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961) [Νικόλαος Αποστόλου]

Αλλοίμονο στους νέους (1961) [στην ουρά για δουλειά]

Ο Γιάννης τα ‘κανε θάλασσα (1964)

Υπάρχει και φιλότιμο (1965)

Διπλοπεννιές (1966) [οικοδόμος]

Γαβριέλα, η αμαρτωλή της Αθήνας (1966)

Σύντομο διάλειμμα (1966) [Αλέκος, ηθοποιός]

Χωρισμός (1966)

Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966) [εργαζόμενος στο εργοστάσιο]

Ήθελε να γίνει βασιλιάς (1967) [Πέτρος]

Πανικός (1969) [Γιώργος Γεωργίου]

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)

Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)

Κατηγορώ τους δυνατούς (1970)[αστυνομικός]

Καταναλωτική κοινωνία (1971)

Κατάχρησις εξουσίας (1971) [Αντώνης]

Μαντώ Μαυρογένους (1971) [Λεόν Μπαρά]

Αιχμάλωτοι του μίσους (1972) [Χέρμαν Ντίτριχ]

Αναζήτησις… (1972) [Πλατής]

Ερωτική συμφωνία (1972) [Κώστας]

Το αγκίστρι (1976) [(υπαστυνόμος) Πλατής]

Τα παιδιά της πιάτσας (1979) [«Βαλές»]

Αθώος ή ένοχος; (1989)

Μεταίχμιο – Border Line (1994)

Η γυναίκα είναι… σκληρός άνθρωπος (2005) [Εμμανουηλίδης]. Πηγή: ellinikoskinimatografos.gr


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7214171277936831929

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item