Tα γλυπτά της Αθήνας: Ο ανδριάντας του Αδαμάντιου Κοραή – Adamantios Corais.

 Tα γλυπτά της Αθήνας: Ο ανδριάντας του Αδαμάντιου Κοραή – Adamantios Corais.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Ο ανδριάντας του Αδαμάντιου Κοραή

Θέση: Προαύλιος χώρος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οδός Πανεπιστημίου αρ. 30

Έτος Κατασκευής: Άγνωστο

Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο

Καλλιτέχνης: Γεώργιος Βρούτος / Ιωάννης Κόσσος

Ο Κοραής αποδίδεται καθιστός σε αρχαιοπρεπές κάθισμα, σύμφωνα με την τάση που επικράτησε στην ευρωπαϊκή γλυπτική του 18ου αιώνα, σχετικά με τον τρόπο απόδοσης των προσωπικοτήτων του πνεύματος. Το δεξί χέρι ακουμπά στο γόνατο, ενώ με το αριστερό κρατάει περγαμηνή. Ο μανδύας που πέφτει πάνω από τα ρούχα του, σχηματίζοντας βαθιές πτυχώσεις, αποτελεί κλασικιστική επιρροή. Το κεφάλι είναι στραμμένο ελαφρά δεξιά και το βλέμμα κατευθύνεται χαμηλά προς τον θεατή. Στην δεξιά πλευρά του μαρμάρινου καθίσματος διακρίνεται αμυδρά η υπογραφή του Βρούτου: «Γεώργιος Βρούτος / Αθηναίος εποίει / Αθήναι...». Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφεται: «ΚΟΡΑΗΣ». Χαμηλότερα υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή, που με δυσκολία σήμερα διακρίνεται : «ΑΓΧΟΘΙ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΣΗΚΟΙΟ ΦΙΛΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥ ΚΟΡΑΗ ΤΟΝΔ ΑΝΕΘΕΝΤΟ ΤΥΠΟΝ ΟΦΡΑ ΝΕΟΙ ΜΟΥΣΩΝ ΠΡΟΠΟΔΟΙ ΛΕΥΣΟΝΤΕΣ ΕΚΕΙΝΟΥ ΜΟΡΦΗΝ ΑΙΝΗΤΟΥ ΖΗΛΟΝ ΕΧΩΣΙ ΒΙΟΥ». Η κατασκευή του έγινε με δαπάνη της Επιτροπής Χίων και τα αποκαλυπτήρια έγιναν τον Μάρτιο 1874. Στα τέλη του 2002 κατασκευάστηκε αντίγραφο του ανδριάντα σε ορείχαλκο, έπειτα από αίτημα του Δήμου του Μονπελιέ, που, τιμώντας τον Κοραή ως πατέρα της σύγχρονης δημοκρατίας, έδωσε το όνομά του σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης, στη συνοικία της «Αντιγόνης», όπου και τοποθέτησε τον ανδριάντα. Ο γλύπτης Ι. Κόσσος φιλοτέχνησε το πρόπλασμα του ανδριάντα. Το έργο μεταφέρθηκε στο μάρμαρο μετά το θάνατό του, από τον μαθητή του Γεώργιο Βρούτο.

Ο Αδαμάντιος Κοραής (27 Απριλίου 1748, Σμύρνη – 6 Απριλίου 1833 Παρίσι, Γαλλία), ήταν Έλληνας φιλόλογος με βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτισμού. Ο Κοραής είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού και μνημονεύεται, ανάμεσα σε άλλα, ως πρωτοπόρος στην έκδοση έργων αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αλλά και για τις γλωσσικές του απόψεις στην υποστήριξη της καθαρεύουσας, σε μια μετριοπαθή όμως μορφή της με σκοπό την εκκαθάριση των πλείστων ξένων λέξεων που υπήρχαν στη γλώσσα του λαού.

Ο Ιωάννης Κόσσος (1822 - 1875) ήταν Πελοποννήσιος γλύπτης, γεννημένος στην Τρίπολη της Αρκαδίας το 1822, ένα χρόνο μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Είναι ένας από τους πρώτους και πιο επιφανείς γλύπτες της απελευθερωμένης Ελλάδας. Πέθανε στην Αθήνα το 1875. Ο Κόσσος απασχολήθηκε σε νεαρή ηλικία ως καραβομαραγκός και κατασκευαστής ακρόπωρων σε αρσανά του πατέρα του στον Πόρο. Αργότερα γράφτηκε στο Σχολείο των Τεχνών και σπούδασε γλυπτική, με δάσκαλο το Γερμανό κλασικιστή γλύπτη Κρίστιαν Ζήγκελ (C. Siegel). Mε υποτροφία, συνέχισε τις σπουδές του στη Φλωρεντία και σε ηλικία 40 περίπου ετών άνοιξε δικό του εργαστήρι μαρμαρογλυπτικής στην Αθήνα. Ο Κόσσος βραβεύτηκε το 1870 στα «Ολύμπια» (όπως ονομαζόταν τότε το Ζάππειο Μέγαρο) και στην Παγκόσμια Έκθεση Καλλιτεχνίας στη Βιέννη το 1873, με το έργο του «Ιδεώδης Ελλάς». Μαθητής του Κόσσου υπήρξε ο κλασικιστής γλύπτης Γεώργιος Βρούτος. Ο Ιωάννης Κόσσος φιλοτέχνησε κυρίως ανδριάντες και προτομές σε μάρμαρο, που φέρουν τα μορφικά γνωρίσματα του κλασικισμού. Ο Γεώργιος Βρούτος (1843 - 1909) ήταν Έλληνας γλύπτης του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1843 από γονείς Αθηναίους. Ο παππούς του ήταν από την Κρήτη. Νεότατος ακόμα αναγκάστηκε λόγω οικονομικής δυσχέρειας να διακόψει τις σπουδές του και να πιάσει δουλειά στο εργαστήρι του Ιωάννη Κόσσου, όπου έμεινε ως μαθητευόμενος για επτά χρόνια. Το 1866 πήγε στη Ρώμη με υποτροφία της Κυβερνήσεως για να τελειοποιήσει τις ικανότητές του. Αποφοίτησε από την Ακαδημία των Καλών Τεχνών με τα ανώτερα βραβεία και επέστρεψε στην Αθήνα το 1873. Ανέλαβε το εργαστήρι του Κόσσου που στο μεταξύ είχε πεθάνει. Αργότερα, το 1883 διορίστηκε καθηγητής της γλυπτικής στο Πολυτεχνείο, ως διάδοχος του Λεωνίδα Δρόση που είχε πεθάνει. Απεβίωσε στην γενέτειρά του το 1909.

Ο Γεώργιος Βρούτος (1843 - 1909) ήταν Έλληνας γλύπτης του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1843 από γονείς Αθηναίους. Ο παππούς του ήταν από την Κρήτη. Νεότατος ακόμα αναγκάστηκε λόγω οικονομικής δυσχέρειας να διακόψει τις σπουδές του και να πιάσει δουλειά στο εργαστήρι του Ιωάννη Κόσσου, όπου έμεινε ως μαθητευόμενος για επτά χρόνια. Το 1866 πήγε στη Ρώμη με υποτροφία της Κυβερνήσεως για να τελειοποιήσει τις ικανότητές του. Αποφοίτησε από την Ακαδημία των Καλών Τεχνών με τα ανώτερα βραβεία και επέστρεψε στην Αθήνα το 1873. Ανέλαβε το εργαστήρι του Κόσσου που στο μεταξύ είχε πεθάνει. Αργότερα, το 1883 διορίστηκε καθηγητής της γλυπτικής στο Πολυτεχνείο, ως διάδοχος του Λεωνίδα Δρόση που είχε πεθάνει. Απεβίωσε στην γενέτειρά του το 1909. Το 1988 ανακηρύχθηκε από τον υπουργό Εκπαίδευσης και Τεχνών της Γαλλίας, Officier de l'Académie des Beaux Arts. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5731647329969423707

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item