Προσωπικότητες της αρχαίας Αθήνας: Δημοφών (Αθηναίος στρατηγός).

 Προσωπικότητες της αρχαίας Αθήνας: Δημοφών (Αθηναίος στρατηγός).

Tου Πάνου Αυγουστή*


Ο Δημοφών ήταν αρχαίος Αθηναίος στρατηγός που έζησε τον 4ο π.Χ. αιώνα και που με δική του πρωτοβουλία βοήθησε, το 379 π.Χ., μαζί με τον Χαβρία, την απελευθέρωση των Θηβών από την κυριαρχία της ολιγαρχικής φατρίας που είχαν επιβάλλει στη Θήβα οι Λακεδαιμόνιοι.

Συγκεκριμένα, ο Χαβρίας κατέλαβε την πάροδο των Ελευθερών για να εμποδίσει τον στρατό των Λακεδαιμονίων να περάσει από τη στενή εκείνη διάβαση. Τότε ο Δημοφών, που είχε σταλθεί να παρακολουθεί τα όσα συνέβαιναν, χωρίς, όμως, να έχει εντολή να αναμειχθεί με οποιονδήποτε τρόπο, πήρε την πρωτοβουλία και εισέβαλε από την Αττική στη Βοιωτία και βοήθησε τους Θηβαίους. Είναι άγνωστο αν καταδικάσθηκε και αυτός για αυτή του την αυθαίρετη ενέργεια. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6602300526490899786

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item