Προσωπικότητες της αρχαίας Αθήνας: Δημοφών (εξάδελφος και επίτροπος του Δημοσθένη).

 Προσωπικότητες της αρχαίας Αθήνας: Δημοφών (εξάδελφος και επίτροπος του Δημοσθένη).

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Δημοφών ήταν Αθηναίος, και συγκεκριμένα από την Παιανία, γιος του Δήμωνα, εξάδελφος του ρήτορα Δημοσθένη και ένας από τους τρεις επιτρόπους του, όταν αυτός ήταν ανήλικος.

Ο πατέρας του Δημοσθένη ήταν πολύ πλούσιος, κύριος δύο μεγάλων εργαστηρίων, σε ένα από τα οποία κατασκευάζονταν όπλα και μαχαίρια. Πέθανε όταν ο Δημοσθένης ήταν μόλις επτά ετών, αφήνοντας αρκετά μεγάλη, για την εποχή εκείνη, περιουσία δεκατεσσάρων ταλάντων.

Επίτροποι ή κηδεμόνες του μικρού Δημοσθένη είχαν ορισθεί ο στενός φίλος του θανόντα πατέρα, ο Θηριππίδης, και οι ανεψιοί του Άφοβος και Δημοφών, οι οποίοι, όλοι τους, ήταν αρκετά εύποροι. Οι τρεις επίτροποι αποδείχθηκαν αφενός μεν πλεονέκτες, αφετέρου δε αμελείς στα καθήκοντά τους. Ενώ επωφελήθηκαν από όσα όριζε γι’ αυτούς η διαθήκη και εισέπρατταν την αμοιβή που δικαιούντο λόγω της ιδιότητάς τους, δεν μερίμνησαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που συνεπαγόταν η επιτροπεία αυτή. Διαχειρίστηκαν τελείως ασυνείδητα τα χρήματα της περιουσίας, με αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν όλη, ενώ, παράλληλα, παραμέλησαν και τα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να εξανεμισθεί η αξία του. Οχυρωμένοι πίσω από τη διαθήκη, αδιαφορούσαν τελείως για τα παράπονα που εξέφραζε η μητέρα του Δημοσθένη, αλλά και για τις συστάσεις ή και την αγανάκτηση φίλων και γνωστών.

Η όλη κατάσταση, όμως, είχε και ένα ευχάριστο αποτέλεσμα: ο σφετερισμός της πατρικής κληρονομιάς αποτέλεσε την αιτία να στραφεί ο Δημοσθένης προς τη ρητορική, έχοντας ως σκοπό, τουλάχιστον αρχικώς, να κινήσει δικαστικό αγώνα κατά των επιτρόπων, κάτι που έκανε, πράγματι, μετά την ενηλικίωσή του. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4123890795585277890

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item