Τα γλυπτά της Αθήνας: Μνημείο Εθνικής Αντίστασης Κουκάκι – National Resistance Memorial.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Μνημείο Εθνικής Αντίστασης Κουκάκι – National Resistance Memorial.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Μνημείο Εθνικής Αντίστασης Κουκάκι

Θέση: Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης (Συγγρού – Φαλήρου – Σικελίας) Κουκάκι

Έτος Κατασκευής: 1988

Υλικό Κατασκευής: Σχιστόλιθος

Καλλιτέχνης: Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Αθηναίων

Ακατέργαστος σχιστόλιθος τοποθετημένος όρθια λειτουργεί ως λιτή αναθηματική πλάκα. Εδράζεται σε πέτρινη βάση και γύρω του έχουν φυτευτεί εποχιακά φυτά. Στην πρόσοψη της πέτρας έχει γραφεί: «ΕΔΩ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ 29-8-1944 / ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ / ΟΙ 6 ΕΠΟΝΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ / ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΛΑ – ΞΑΝΘΟΥΛΑ / ΓΑΒΑΛΑΣ ΜΑΡΚΟΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ / ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ / ΚΑΠΟΤΑΣ ΠΕΤΡΟΣ / ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΥΛΟΣ/ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 1Ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ. Στην πίσω πλευρά την πλάκας αναγράφεται επίσης: «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ». Η συγκεκριμένη αναθηματική πλάκα εκτός από την ανάμνηση του Μπλόκου στο Κουκάκι αποτέλεσε και την αφορμή ονοματοθεσία της πλατείας όπου βρίσκεται.

Στις 28 Αυγούστου 1944 ο κατοχικός στρατός ζητούσε την συγκέντρωση όλου του πληθυσμού της Καλλιθέας και των γύρω περιοχών. Μια ομάδα νέων επονιτών είχε συγκεντρωθεί σε ένα μαγαζί στην οδό Γεν. Κολοκοτρώνη όπου οργάνωνε τα επόμενα σχέδια της. Οι κινήσεις της γίνονται αντιληπτές και γρήγορα περικυκλώνονται από γερμανούς στρατιώτες. Οι έξι επονιτές που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν οδηγήθηκαν δίπλα στη γέφυρα του Ιλισού στο Κουκάκι όπου εκτελέστηκαν επί τόπου.

Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του μνημείου ανήκει στον Δήμου Αθηναίων και εντάσσεται στο πνεύμα αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης. Η σχεδίαση και η κατασκευή της στήλης έγιναν από τις Τεχνικές Υπηρεσίας του Δήμου. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 158712282964549131

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item