Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Άννα Κυριακού.

 Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Άννα Κυριακού.

Του Πάνου Αυγουστή*


Η Άννα Κυριακού είναι Ελληνίδα ηθοποιός και γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1929 στην Αθήνα.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και στη Σχολή Σαρλ Ντυλλέν (Charles Dullin) στο Παρίσι (1954-1956), έχοντας καθηγητή τον Ζαν Βιλλάρ (Jean Vilar).

Την πρώτη της θεατρική εμφάνιση την έκανε σε εφηβική ηλικία στο Θέατρο ΡΕΞ με το θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο “Κάρμεν”. Ακολούθησε συνεργασία με τους θιάσους Μανωλίδου-Παππά, Λογοθετίδη, Κατερίνας, Κατράκη.

Το 1959 πρωταγωνιστεί στο “Πειραϊκό Θέατρο” του Δημήτρη Ροντήρη στα έργα “Λοκαντιέρα”, “Γάμοι του Φίγκαρο” και “Ηλέκτρα” για να ακολουθήσει μία περίοδος πλέον των 20 ετών συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο, ξεκινώντας με μία μεγάλη επιτυχία ως Καλλιόπη στον “Πειρασμό” του Γρηγόριου Ξενόπουλου.

Στο Εθνικό Θέατρο συμμετείχε σε 34 έργα από το 1960 έως το 1981. Το 1982 συνεργάζεται με το “Απλό Θέατρο” των Αντ. Αντύπα – Χρ. Πολίτη στο ενακτήριο έργο του θεάτρου “Τα γούστα του Κυρίου Σλόαν”.

Το 1949 γράφτηκε στο Σ.Ε.Η. Αξιόλογη ήταν η εμφάνισή της και στον κινηματογράφο: “Μεθύστακας” (1950), «Ζητείται ψεύτης» (1961), “Ζητείται επειγόντως γαμπρός” (1971) κ.α.

Έλαβε επίσης μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, από το “Εκείνος κι εκείνος”, τη “[[Η Γειτονιά μας (τηλεοπτική σειρά)|Γειτονιά μας” και τον “Γιούγκερμαν” της δεκαετίας του 1970, έως τις “Οι Τρεις Χάριτες” (1989 – 1992) την θεία Μπεμπέκα, και σε ρόλο guest στο “Κωνσταντίνου και Ελένης”, ερμηνεύοντας το ρόλο της θείας Μάρως, καθώς και στις “Επτά Θανάσιμες Πεθερές”, όπου έκανε την κακιά πεθερά.

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι και το Θεατρικό ρεπερτόριο της στο ραδιόφωνο, στις γνωστές εκπομπές “Το θέατρο στο ραδιόφωνο”, “Το θέατρο της Δευτέρας” κ.α.

Η Άννα Κυριακού παντρεύτηκε τον γνωστό μοντερνιστή αρχιτέκτονα Μαργαρίτη Αποστολίδη με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο, τον Πολιτικό Μηχανικό Χρήστο Αποστολίδη.

Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος Ταινίας

1949 Ο μεθύστακας

1949 Ερωτικό ταξίδι

1951 Ριρίκα

1951 Ο Μίκης και ο Φίκης

1951 Τα τέσσερα σκαλοπάτια

1952 Η αγνή του λιμανιού

1954 Ο Γολγοθάς μιας ορφανής

1959 Να πεθερός να μάλαμα

1961 Ζητείται ψεύτης

1964 Αλέξης Ζορμπάς

1971 Ζητείται επειγόντως γαμπρός

1990 Είδωλα στη σκόνη

1993 Γυναίκες δηλητήριο

1999 Safe sex

2001 Μια μέρα τη νύχτα

2001 Το κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο

2003 Οξυγόνο

2004 Σιωπή. Πηγή: ellinikoskinimatografos.gr


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1204687265091643717

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item