Οι χριστιανικοί ναοί της Αθήνας: Άγιος Γεώργιος του Καρύκη.

 Οι χριστιανικοί ναοί της Αθήνας: Άγιος Γεώργιος του Καρύκη.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Άγιος Γεώργιος του Καρύκη ή Καρύτση είναι χριστιανική εκκλησία των Αθηνών. Ο αρχικός μεσαιωνικός ναός καταστράφηκε κατά την επανάσταση του 1821 και ξανακτίστηκε πρόχειρα επί Όθωνα. Επανακατασκευάστηκε έπειτα εκ βάθρων και με μεγαλύτερες διαστάσεις το 1845-1849, σε σχέδιο του Λύσανδρου Καυτανζόγλου. Δεν διατήρησε κανένα ίχνος του παλαιού ναού. Η αρχιτεκτονική του σημερινού ναού είναι ελληνοβυζαντινού ρυθμού, ενώ χαρακτηρίζεται από τον διακριτό κεντρικό πυλώνα από γκρίζο μάρμαρο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται λευκό κωδωνοστάσιο. Το 1849 ο τρούλος κατέρρευσε και έτσι προστέθηκαν αντηρίδες στους πλευρικούς τοίχους για επιπλέον στήριξη.

Κάθε Κυριακή και γιορτή ψάλλει στο ναό η Χορωδία Αγίου Γεωργίου Καρύτση «Θεμιστοκλής Πολυκράτης». Η χορωδία ιδρύθηκε το 1897 από τον Θεμιστοκλή Πολυκράτη και λειτουργεί μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή, ενώ έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5579466969427009639

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item