Οι χριστιανικοί ναοί της Αθήνας: Άγιος Διονύσιος.

 Οι χριστιανικοί ναοί της Αθήνας: Άγιος Διονύσιος.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Άγιος Διονύσιος ήταν εκκλησάκι στην βυζαντινή Αθήνα. Βρίσκονταν στην βόρεια απόκρημνη πλευρά του Αρείου Πάγου. Τα ερείπιά του βρίσκονταν επί Τουρκοκρατίας. Ο ιησουίτης πατήρ Μπαμπίν, ο οποίος χρημάτισε ιεραπόστολος στην Αθήνα μέχρι το 1670 αναφέρει σε επιστολή του, ότι «ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Άνθιμος Δ' είχε το μητροπολιτικό του οίκημα στο νομιζόμενο αρχαίο σπίτι του αγίου Διονυσίου του Αρειοπαγίτη κοντά στα ερείπια παλαιού εκκλησακιού, τιμωμένου επί του ονόματος του αγίου, και του οποίου τα τοιχώματα ήταν ακόμη ζωγραφισμένα με ωραίες αγιογραφίες».[εκκρεμεί παραπομπή] Το εκκλησάκι το αναφέρει και ο Γκιλέτ που συνέγραψε περιήγηση της πόλης των Αθηνών, και αναφέρει ότι εκεί τελούνταν λειτουργία κάθε χρόνο στην ημέρα της γιορτής του αγίου αυτού. Πηγή: el.wikipedia.org

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1187783796262103144

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item