Οι βασιλικές κατοικίες της Αθήνας: Ανάκτορα Ψυχικού.

 Οι βασιλικές κατοικίες της Αθήνας: Ανάκτορα Ψυχικού.

Του Πάνου Αυγουστή*


Το Βασιλικό Ανάκτορο Ψυχικού, το επονομαζόμενο «Ανάκτορο Παύλου και Φρειδερίκης», είναι το επιβλητικό οίκημα της οδού Διαμαντίδου το οποίο αγοράστηκε το 1937 από τον Γεώργιο Β´, για να στεγάσει το μελλόνυμφο ζεύγος του Διαδόχου Παύλου και της πριγκίπισσας Φρειδερίκης.

Το πρώην βασιλικό ανάκτορο του Ψυχικού θεωρείται ένα από τα στολίδια της περιοχής. Το ανάκτορο ξεπερνά τα 1.200 τ.μ, έχει δύο ορόφους και αποτελείται από ένα κυρίως κτίσμα και δύο μικρότερα βοηθητικών χώρων. Το επιβλητικό οίκημα είχε παραχωρηθεί προς χρήση στο πριγκιπικό ζεύγος Παύλου και Φρειδερίκης. Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκαν η πριγκίπισσα Σοφία στις 2 Νοεμβρίου 1938 και ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος στις 2 Ιουνίου 1940. Μετά τον θάνατο του Βασιλέως Παύλου, αποτέλεσε την κατοικία της Βασιλομήτορος Φρειδερίκης. Μετά την κατάργηση της βασιλείας το 1974 το Ελληνικό Δημόσιο, συγκεκριμένα δε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, αποφάσισε την εκποίησή του με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 1987 με συμμετοχή εκτός άλλων και του Ισπανικού Δημοσίου, αφού ήταν επιθυμία της βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας, να αποκτήσει το κτήριο με το οποίο τη συνέδεαν αναμνήσεις. Συμμετοχή δήλωσε και η υπεράκτια εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Χατζηιωάννου (EasyJet), από την οποία και τελικά αγοράστηκε και το ακίνητο μεταβιβάστηκε σε αυτή έναντι 316.000.000 δραχμών. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1568109931374523525

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item