Tα γλυπτά της Αθήνας: Παλαιών Πατρών Γερμανός - Germanos III of Old Patras.

 Tα γλυπτά της Αθήνας: Παλαιών Πατρών Γερμανός - Germanos III of Old Patras.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Παλαιών Πατρών Γερμανός

Θέση: Πεδίον του Άρεως, Λεωφόρος Ηρώων

Έτος Κατασκευής: 1937

Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο

Καλλιτέχνης: Γιώργος Συννέφας

Η μαρμάρινη προτομή παρουσιάζει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό σε μεγάλη ηλικία, με πλούσια γενειάδα και μακριά μαλλιά. Στη δεξιά πλευρά της προτομής βρίσκεται η υπογραφή του γλύπτη: «ΓΕΩΡ.Ι. ΣΥΝΝΕΦΑΣ. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφεται: «ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ 1771-1826. Πρόκειται για ένα εκ των αγαλμάτων που «κοσμούν» τη «Λεωφόρο των Ηρώων» στο Πεδίον του Άρεως. Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι από το 1918 ξεκίνησαν ενέργειες για την ανέγερση Πανελλήνιου Ηρώου στο Πεδίο του Άρεως. Τη δαπάνη θ’ αναλάμβανε η τότε κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός (με έρανο)! Το μεγαλόπνοο όμως σχέδιο περιορίστηκε απλά στη δημιουργία μιας «λεωφόρου» από ήρωες. Γι’ αυτό, ο τότε αρμόδιος υπουργός απευθύνθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών ώστε η τελευταία ν’ αναθέσει στους καλύτερους Έλληνες γλύπτες τη φιλοτέχνηση μαρμάρινων προτομών, σε ακαδημαϊκό, ρεαλιστικό ιδίωμα. Στις 25 Μάρτη 1937 έγιναν τ’ αποκαλυπτήρια προτομών σε σχηματοποιημένες βάσεις των 2 μέτρων που στην πρόσοψή τους γράφεται το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και θανάτου του ήρωα.

Δημιουργός της προτομής του Παλαιών Πατρών Γερμανού ήταν ο Γεώργιος Συννέφας ο οποίος γεννήθηκε και πέθανε στην Αθήνα (1880-1941). Σπούδασε γλυπτική στο Πολυτεχνείο και η ανάγκη του βιοπορισμού τον οδήγησε στην ενασχόληση με την αναπαραγωγή, σε μάρμαρο, αντιγράφων κλασικών αγαλμάτων. Δούλεψε και ως καθηγητής σε σχολείο. Το εργαστήρι του βρισκόταν σε μια αίθουσα του Ζαππείου.

Το κοσμικό όνομα του επισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού ήταν Γεώργιος Γκόζιας. Γεννήθηκε το 1771 στη Δημητσάνα. Χειροτονήθηκε το 1806 και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1818. Προηγουμένως, κατά τη διετία 1815 - 1817 ο Γερμανός έφτασε στο απόγειο της εκκλησιαστικής του δόξας συμμετέχοντας ως μέλος στην πατριαρχική σύνοδο. Αρχικά, - ίσως λόγω προχωρημένης ηλικίας - ήταν διστακτικός για τον ξεσηκωμό και ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Παπαφλέσσα. Ωστόσο, προϊόντων των γεγονότων, δέχθηκε να επισπεύσει την εξέγερση και να συνδράμει στην επιτυχία της. Ευλόγησε τη σημαία της Επανάστασης αλλά και τα όπλα των αγωνιστών ενώ, παράλληλα, έστειλε εγκύκλιο στους πρόξενους των ξένων δυνάμεων με τον σκοπό της εξέγερσης, ζητώντας υποστήριξη και προστασία. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «…απεφασίσαμεν σταθερώς ή να αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν». Από το 1822 έως το 1824 ήταν στην Ιταλία για να έρθει σε επαφή με τους εκεί Έλληνες αλλά και για να εξηγήσει στον Πάπα το ελληνικό ζήτημα. Το 1826 εκλέχθηκε μέλος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο, αλλά, λίγο αργότερα, προσβλήθηκε από εξανθηματικό τύφο, που είχε καταστεί τότε ενδημικός στο Ναύπλιο, όπου και πέθανε στις 30 Μαΐου του 1826. Η κηδεία του έγινε στο Ναύπλιο με κάθε μεγαλοπρέπεια και αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Δημητσάνα. Προς τιμήν του, στην Πάτρα, ανεγέρθηκε ανδριάντας. Πηγή: athenssculptures.com


*O Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6825621050468849083

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item