Τα γλυπτά της Αθήνας: Αρμενία - Armenia.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Αρμενία - Armenia.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Αρμενία

Θέση: Κηπάριον μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου και των οδών Ριζάρη, Ναϊάδων και Σπ. Μερκούρη

Έτος Κατασκευής: 1996

Υλικό Κατασκευής: Πέτρα

Καλλιτέχνης: Άγνωστος

Το μνημείο αυτό ανήκει στο είδος του αρμένικου χάτσκαρ. Το χάτσκαρ είναι μια τεχνοτροπία η οποία έχει τις ρίζες της στον 11ο αιώνα. Πρόκειται για πέτρινες στήλες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένοι σταυροί κι άλλα σύμβολα. Η ετυμολογία της λέξης χάτσκαρ είναι ‘χατς’ που σημαίνει σταυρός και ‘καρ’ που σημαίνει γη. Περιγράφει δηλαδή έναν σταυρό ο οποίος είναι τοποθετημένος στη γη. Στην πρόσοψη του βάθρου πάνω στο οποίο εδράζεται το χάτσκαρ είναι χαραγμένα τα εξής: «ΜΝΗΜΗΣ ΧΑΡΙΝ Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΈΣΤΗΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΑΘΗΝΑ 1996». Ενώ σε μικρή στήλη η οποία βρίσκεται μερικά μέτρα πιο πέρα αναγράφονται τα λόγια: «ARMENIA TO GREECE WITH GRATITUDE 1996». Το μνημείο είναι κατασκευασμένο από πέτρα γαιώδους απόχρωσης η οποία προέρχεται από την Αρμενία. Δωρίθηκε στο Δήμο Αθηναίων από τον Αρμενικό Ερυθρό Σταυρό το 1996. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2395119100986443245

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item