Κτίσματα στην αρχαία αγορά της Αθήνας: Βωμός Αφροδίτης Ουρανίας.

 Κτίσματα στην αρχαία αγορά της Αθήνας: Βωμός Αφροδίτης Ουρανίας.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Βωμός της Αφροδίτης Ουρανίας είναι βωμός στο βορειοδυτικό τμήμα της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας και είναι αφιερωμένος στη θεά του δωδεκάθεου του Ολύμπου, Αφροδίτη υπό το προσωνύμιο Ουρανία. Βρίσκεται δυτικά της Ποικίλης Στοάς, και έξω από το κύριο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου.

Ο βωμός χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. Η κατασκευασμένη από ερυθρό ασβεστόλιθο βάση του βωμού ήταν σύμφωνη με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, και οι διαστάσεις της ήταν 5,08 x 2,40 μέτρα. Η βάση στηριζόταν σε σκληρές πλάκες από ασβεστόλιθο. Ο πυρήνας της βάσης του βωμού είχε επενδυθεί από ορθοστάτες, κατασκευασμένους από λευκό μάρμαρο Πάρου.[3] Σήμερα, βρίσκονται ακόμη στη θέση τους οι τρεις από αυτούς. Το μήκος του βωμού ήταν περίπου 4,4 μέτρα ενώ το πλάτος του έφτανε στα 1.585 μέτρα.

Η χρονολόγηση κατασκευής του βωμού σχετίζεται με την κεραμική που βρέθηκε στο εσωτερικό του, η οποία τοποθετείται γύρω στο 500 π.Χ., αλλά και στη χρήση μάρμαρου Πάρου, η οποία προηγείται της ευρείας χρήσης του πεντελικού. που δεν άρχισε πριν το 490 π.Χ. Έτσι λοιπόν η πλέον πιθανή χρονολόγηση κατασκευής του βωμού είναι στο διάστημα μεταξύ 500-490 π.Χ.. Εκτός από το βωμό, κατά την ανασκαφή βρέθηκε επίσης οστεολογικό υλικό. Σύμφωνα με τη μελέτη του, αποδεικνύεται πως στο σημείο αυτό εκτελούνταν θυσίες προς χάριν της λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Μετά το 480 π.Χ. φαίνεται πως ο βωμός υπέστη καταστροφές, κάτι που οδήγησε στην ανοικοδόμηση του.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, στο ιερό υπήρχε ένα μαρμάρινο γλυπτό, άγαλμα της θεότητας, έργο του Φειδία. Σήμερα, υπάρχουν τμήματα βράχων που έχουν διασωθεί στη πλαγιά του λόφου δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές και κοντά στο ναό που ήταν αφιερωμένος στο σύζυγο της, Ήφαιστο. Αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο μνημείο της βόρειας πλευράς της Αρχαίας Αγοράς, ενώ η ανασκαφή του έγινε μεταξύ 1981 και 1982 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθήνας. Υπάρχουν αναφορές πως υπήρχε και ναός αφιερωμένος στην Αφροδίτη, στην ευρύτερη περιοχή που ανακαλύφθηκε ο βωμός, αλλά πιθανολογείται πως δεν έχει ανασκαφεί ακόμη. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 8262207877920957019

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item