Οι χριστιανικοί ναοί της Αθήνας: Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου των Μικρασιατών.

 Οι χριστιανικοί ναοί της Αθήνας: Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου των Μικρασιατών.

Του Πάνου Αυγουστή*


O Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου των Μικρασιατών είναι ο Μητροπολιτικός Ναός του Περιστερίου και ο παλαιότερος ναός της πόλης κτισμένος από Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1928.

 Ιστορία

Το 1922 οικογένειες Μικρασιατών εγκαθίστανται στην Αττική μετά από τον ξεριζωμό και τον βίαιο διωγμό από τους Τούρκους κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το Περιστέρι μετά την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων αρχίζει να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός του αυξάνεται ραγδαία. Το 1928 κτίζεται ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ευαγγελίστριας), ένας από τους παλαιότερους Ναούς της πόλεως του Περιστερίου, από τους πρόσφυγες εκ Μικράς Ασίας. Το 1974 με πρόταση του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ιδρύεται η Ιερά Μητρόπολις Περιστερίου, με απόσπαση των ενοριών του Περιστερίου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και καθιερώνεται ως Μητροπολιτικός ο Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου των Μικρασιατών. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4197180335680244969

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item