Κτίσματα στην αρχαία αγορά της Αθήνας: Βωμός Διός Αγοραίου.

 Κτίσματα στην αρχαία αγορά της Αθήνας: Βωμός Διός Αγοραίου.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Βωμός Διός Αγοραίου (σημαίνει ο Δίας της Αγοράς) είναι βωμός του 4ου αιώνα π.Χ. στο βορειοδυτικό τμήμα της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο, βάθους 9 μέτρων και εύρους 5,5 μέτρων.[1] Ήταν ένα από τα πρώτα μνημεία που ανακαλύφθηκαν στην Αγορά κατά τις ανασκαφές του 1931 από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας. Αποδεικτικά στοιχεία από σημάδια μαστόρων της περιόδου του Αυγούστου δείχνουν πως ο βωμός μεταφέρθηκε από την αρχική του θέση, αργότερα, και τοποθετήθηκε στη Πνύκα, έξω από την αρχαία αγορά.

Ένας αρχαίος μελετητής σημείωσε πως, «δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Δίας, του οποίου η ειδική αποστολή ήταν να διέπει τις πολιτικές συνελεύσεις των Αθηναίων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη Πνύκα, ακριβώς τη στιγμή όπου ο Αύγουστος περιόρισε δραστικά την ισχύ των συνελεύσεων αυτών.»

Χαρακτηριστικά

Τα θεμέλια του βωμού ήταν χτισμένα από συμπαγείς κροκάλες. Το υλικό των εξωτερικών δόμων του βωμού ήταν πειραϊκός πωρόλιθος, ενώ οι τέσσερις βαθμίδες της βάσης του βωμού ήταν από μάρμαρο Πεντέλης. Υπάρχουν ακόμη τμήματα του που διασώζονται. Το υλικό κατασκευής του, ήταν αρκετά βαρύ, και κάτι τέτοιο απέτρεψε πολλούς επισκέπτες από τη λεηλασία του. Ανατολικά του χώρου θεμελίωσης του βωμού, βρέθηκε ένας ορθοστάτης. Στη μία άκρη του σχηματίζεται γωνία, ενώ η άλλη είναι σπασμένη. Το σωζόμενο ύψος του ορθοστάτη είναι 2,90 μ..Η γλυπτική του διακόσμηση ήταν περίτεχνη, καθώς διέθετε πλοχμό στη βάση του, λέσβιο κυμάτιο και αστράγαλο. Θραύσματα αντίστοιχου ορθοστάτη βρέθηκαν σε ένα πηγάδι στο σημείο όπου βρισκόταν το πρόπυλο του Μητρώου. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7051839899491875683

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item