Ηθικός αίνος για τον Ακάθιστο Ύμνο, 

στην εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε κλίμα άφατης συγκίνησης και με την παρουσία του λαού των Αθηνών του 3-ου Διαμερί-σματος (Βοτανικός, Θησείο, Πετράλωνα), αλλά και άλλων Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, γιορτάστηκε σήμερα Παρασκευή 8-4-24, την Πέμπτη εβδομάδα των Νηστειών, ο κορυφαίος ύμνος της ορθοδόξου ζωής μας, «Ακάθιστος Ύμνος», στην πάνσεπτη εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού. Ένας απαράμιλλος ύμνος προς την άχραντο Παναγία, από τους λαοφιλέστερους ύμνους της ελληνορθόδοξης παράδοσης, αλλά και άφθαστης αισθητικής τελειότητας, που ψάλλετε στις εκκλησίες κατά την μεγάλη Τεσσα-ρακοστή και προξενεί ρίγη συγκίνησης και ηθικής έξαρσης στους πιστούς.  Ονοματοδοτήθ-ηκε «ακάθιστος» επειδή όταν ψάλλετε, οι εκκλησιαζόμενοι, μένουν όρθιοι, ενώ φέρει και την ονομασία «χαιρετισμοί», επειδή επαναλαμβάνεται σε αυτόν, η λέξη «χαίρε». 


Ο ακάθιστος ύμνος ψάλλετε κατά διαστήματα, αφενός το βράδυ της Παρασκευής των τεσ-σάρων πρώτων εβδομάδων των Νηστειών,  αφετέρου ολόκληρο το βράδυ την Παρασκευή της Πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών, κατά την διάρκεια της ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου.  Συνίσταται στο προοίμιο «Τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» καθώς και σε 24 στροφές με αλφαβητική ακροστιχίδα από το Α ως το  Ωμέγα.  Το πρώτο τμήμα του ποιήμα-τος (Α-Μ) πραγματεύεται σε επεισόδια τη,ς ζωής της Παναγίας (Ευαγγελισμός, Γέννηση Χριστού, Υπαπαντή κ.α.) και το δεύτερο τμήμα (Ν-Ω),  πραγματεύεται διάφορα θεολογικά θέματα. Κάνει αναφορά έτσι στην ενανθρώπιση του Χριστού και τη σωτηρία των ανθρώ-πων  και παράλληλα εξαίρεται η άχραντος μορφή της Παναγίας.

Ο δημιουργός του Ακάθιστου Ύμνου δεν είναι γνωστός,  δοθέντος ότι  οι μακροχρόνιες έρευνες, δεν έχουν απολήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.  Πιθανολογείται ότι συγγραφέας του είναι ο Ρωμανός ο Μελωδός,  ή ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Σέργιος,  ή ο Διάκο-νος και ιαμβογράφος Γεώργιος Πισίδης,  ή ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός Α΄,  ή ο Μητροπολίτης Νικομήδειας Γεώργιος Σικελιώτης,  ή  η Κασσιανή,  ή και ο Πατριά-ρχης Κωνσταντινουπόλεως Φώτιος. Η κρατούσα αντίληψη,  θεωρεί ότι ο Ακάθιστος Ύμνος γράφτηκε για την σωτηρία της Κωνσταντινούπολης κατά την πολιορκία  των Αβάρων,  ενός ταταρομογολικού φύλου το 626.  Η διάσωση Της Κωνσταντινούπολης, αποδόθηκε στην Υπέ-ρμαχο Στρατηγό, Υπεραγία Θεοτόκο.

Στον λαμπρηφόρο ναό της Αγίας Μαρκέλλας του Βοτανικού έτσι, γιορτάστηκε σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ιερότητας, το κορυφαίο ορθόδοξο γεγονός, του Ακάθιστου Ύμνου.


Έκδηλη παντού η ηθική φροντίδα και η αγάπη του προϊσταμένου του ναού, Αρχιμανδρίτη, πατρός κ.κ. Ανδρόνικου Αλεξάκη, για την άψογη επιμέλεια της εκκλησίας, αλλά και την άρτια υποδοχή των προσκυνητών. Του εσπερινού χοροστάτησε ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης Πατέρας Ανδρόνικος, όπου και σε κλίμα ανεκλάλητης συγκίνησης, έψαλλε τον Ακάθιστο Ύμνο, προξενώντας μας ηθική έξαρση, για την Μητέρα του Ελληνισμού, άχραντο Παναγία. Με το πέρας του εσπερινού, ο Πατέρας Ανδρόνικος ευχήθηκε σε όλους ολόθερμα Χρόνια Πολλά και με καθαρή καρδιά, αντλώντας ηθικές δυνάμεις, από την ακένωτη πνευματικά κιβωτό του Σαρανταημέρου, να φθάσουμε στην πνευματική ανάβαση του Άγιου Πάσχα.


Χρόνια Πολλά, Αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και του χρόνου με υγεία. Και ο φωταυγής ηθικά λίκνος του Ακαθίστου Ύμνου, να φωτοδοτεί και να καθοδηγεί σε δρόμους αρετής και αγάπης τη ζωή μας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε παρακάτω αξεπέραστο Προοίμιο του Ακαθίστου Ύμνου :

«Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια,
Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια.
Αναγράφω σοι η πόλις σου, Θεοτόκε.
Αλλ' ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,
Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον
Ίνα κράζω σοι• Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε».


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ 9072755226491520120

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item