Κτίσματα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας: Λεωκόριον.

 Κτίσματα στην αρχαία Αγορά της Αθήνας: Λεωκόριον.

Του Πάνου Αυγουστή*


Το Λεωκόριον ή Λεωκόρειον ήταν ιερό, το οποίο οι Αθηναίοι είχαν αφιερώσει στην Πραξιθέα, τη Θεόπη και την Ευβούλη, τις τρεις θυγατέρες του ήρωα βασιλιά της Αττικής, Λεώ. Οι τρεις γυναίκες θυσιάστηκαν για να σωθεί η πόλη από τον λιμό. Βρισκόταν πολύ κοντά στο Βωμό των Δώδεκα Θεών, ενώ η κατασκευή του χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ..

Βρισκόταν στον Κεραμεικό σύμφωνα με τον Θουκυδίδη (Α΄ 20). Σύμφωνα με τον Δημοσθένη το Λεωκόριον βρισκόταν «εν μέσω τω Κεραμεικώ, εν αγορά και εγγύς των Πυθοδώρου», δηλαδή στο βόρειο ήμισυ της αγοράς, στην οδό από όπου περνούσαν οι πομπές στα παλαιότερα χρόνια.

Το Λεωκόρειο χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον από τα τέλη του 6ου αιώνα. π.Χ., μιας και σε αυτό το σημείο τοποθετεί ο Θουκυδίδης την δολοφονία του Ιππάρχου από τους Αρμόδιο και Αριστογείτονα το 514 π.Χ.. Είναι επίσης γνωστό, πως μετά τη δολοφονία, στο σημείο στήθηκαν ανδριάντες, προς τιμήν αυτών των δύο τυρρανοκτόνων. Στα τέλη του 4ου αιώνα. π.Χ. η λειτουργεία του Λεωκόρειου έπαψε, όμως υπάρχουν ενδείξεις για συνέχιση της λατρείας και σε μεταγενέστερες περιόδους. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4743553753901505878

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item